Caraş-Severin, Romania

BOCȘA – Credincioșii din Bocșa Montană au primit Lumina sfântă a Învierii, adusă de la Ierusalim.  

Biserica cu hramul Pogorârea Sfântului Duh” din Bocșa Montană și-a așteptat, ca în fiecare an, credincioșii la slujba de Înviere, gătită de sărbătoare. Restaurată în 2017 de artistul plastic Rita Aldea, biserica a fost frumos decorată, spațiul din centru până la sfântul mormânt fiind străjuit de lumânări împodobite cu flori, aduse de oameni. Dealtfel, bocșenii din Montană obișnuiesc de mulți ani să înfrumusețeze astfel biserica de Sfintele Paști, tradiția fiind păstrată și continuată din generație în generație.

După slujba de Înviere, preotul paroh Ciprian Costiș, a împărțit Lumina sfântă fiecărui credincios în parte, până la ieșirea din biserică. El nu s-a limitat, cum obișnuiesc preoții în alte biserici, să împartă Lumina doar credincioșilor din față, care dau, apoi, mai departe lumina, din om în om, acest ritual fiind o altă notă specifică creată de cel ce păstorește parohia. Ținând în mâini Lumina Învierii și cântând Hristos a Înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând”, oamenii au încojurat biserica și au pornit în procesiune pe traseul str. Mureșului – str. Mihail Gașpar și înapoi, la biserică, pentru a lua sfintele Paști.

O parte din credincioși a rămas în continuare la slujba Utreniei, restul mergând acasă, pentru a ciocni ouăle roșii de Paști și a împărtăși cu familia bucuria Învierii. Ploaia care a început înainte de slujba de Înviere nu i-a împiedicat pe oameni să vină la biserică, decât pe bătrâni și pe cei aflați pe patul de boală. Remarcabil este entuziasmul cu care copiii Centrului de tineret “Mihail Gașpar”  îmbrățișează toate activitățile bisericii, ei contribuind, alături de părintele Costiș, la răspândirea bucuriei Învierii.