Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Unul din cele două poduri vechi de fier din Caransebeș împlinește anul acesta 110 ani de viață.

Chiar dacă în prezent nu se mai circulă pe el decât la pas, construcția metalica rămâne, în continuare, reprezentativă pentru peisajul urban al municipiului de pe Timiș și Sebeș. Istoria acestui pod ne-a fost povestită de unul dintre cei mai renumiți specialiști din Banat, Liviu Groza, foarte bun cunoscător al zonei Caransebeșului.

Potrivit istoricului, actualul pod de fier de peste Timiș, situat lângă zona Gării, l-a înlocuit în 1903 pe cel construit în urmă cu câteva zeci de ani de inginerul și inventatorul Karoly Maderspach.

„Când a fost demolat cel vechi, muncitorii de la Reșița au constatat că materialul din care era făcut vechiul pod făcut de Maderspach era foarte durabil. Mai mult, podul care a fost construit în 1903 dăinuiește și astăzi iar eu mă bucur nespus de mult că acest pod este o emblemă a Caransebeșului. După părerea mea constituie o valoare de patrimoniu și trebuie îngrijit și păstrat ca atare, l-aș vopsi și aș pune o tabliță indicatoare cu istoria acestui pod pentră că merită pe deplin”, a spus Liviu Groza.

pod caransebes

Potrivit datelor oficiale, podul a fost achiziționat în 1903 de la Trezoreria ungară, prin angajarea de catre municipalitatea de la acea vreme a unui împrumut ce urma să fie restituit din taxa de trecere a podului. Mai apoi, construcția metalică a trecut prin cele două războaie mondiale și a fost folosită până în anii ’80, când a fost închisă circulației rutiere după ce s-a construit noua pasarelă de beton.

În Caransebeș există și un al doilea pod de fier, de data aceasta peste râul Sebeș, însă părerile specialiștilor sunt împărțite în ceea ce privește data construcției acestuia. Dacă unii istorici spun că podul de peste Sebeș a fost construit în același an cu cel de peste Timiș, adică 1903, există alte voci care afirmă că acesta datează de câteva zeci de ani mai târziu, din perioada interbelică. Cert este că, la fel ca și în cazul „omologului” de peste Timiș, podul de fier peste Sebeș a funcționat până în anii ’70, când autoritățile de la acea vreme au decis construirea unuia de beton chiar alături, pod care astăzi face legătura dintre zona centrala și cartierele Caransebeșul Nou și Balta Sărată.

Nina Curiţa