Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Vestea mai puțin plăcută a fost dată de city managerul Florin Bogdea, cel pe care primarul Felix Borcean l-a desemnat să supervizeze partea de proiecte europene a municipalității!

Primăria Caransebeș a depus în urmă cu aproape trei ani un proiect prin care încerca să modernizeze și să extindă rețelele de iluminat public din municipiu și, totodată, să micșoreze costurile din acest sector. După ce a trecut de ADR Vest și a stagnat apoi ani buni prin sertarele Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în diferite faze, ultima fiind cea de precontractare, proiectul a fost împachetat și trimis înapoi acasă, la Caransebeș, fiind respins. Motivul? Municipiul Caransebeș a încălcat criteriul prin care o cerere de finanțare trebuie să nu mai fi beneficiat de finanțare publică pentru același tip de lucrări în ultimii 5 ani înainte de data depunerii. Mai exact, primăria a înlocuit 261 de corpuri de iluminat defecte din cele peste 1800 propuse pentru modernizare în proiect.

Un blocaj al ministerului, în opinia city managerului Florin Bogdea. „Adevărul e că la nivel ministerial, din scurta experiență pe care o am, se pare că există un oarecare blocaj. Știți acel proiect de modernizare și extindere a sistemului de iluminat public în Caransebeș. A fost respins de către minister. Acest proiect stagna la minister în faza de precontractare. La ADR Vest nu am găsit un partener cu care să discut, am sunat la minister și am discutat efectiv care este problema. Mi s-a spus că e o parte neeligibilă, vreo 40 la sută din proiect. Am discutat cu consultanții, le-am spus, 40 la sută neeligibil, ce putem face? Am intrat într-un alt proiect prin care puteam susține 25 la sută din acel neeligibil, ca apoi să primim sec acest răspuns de la minister că proiectul a fost respins pe criteriul 7, <<proiectul propus nu mai beneficiază de finanțare publică în ultimii 5 ani pentru același tip de activități>>”, a spus Bogdea.

City managerul a explicat că străzile nu puteau rămâne în întuneric până MDLPA și-ar fi dat acordul pentru finanțarea proiectului, mai ales în ritmul în care se mișcă cei din birourile de la București: Noi am înlocuit, am reparat unele corpuri de iluminat, 261 la număr, era normal să facem reparații, ți se arde becul într-un cartier, vine omul și îți spune <<domne, nu am bec>>, păi normal că schimbi acel bec, chiar că tu ai un proiect pe chestiunea asta. Gândiți-vă că totuși acest proiect a stat un an în precontractare, adică timp de un an de zile nu s-a găsit nimeni să ne spună <<domne, nu puteți face acest proiect>>. Am fi putut face contestație, la un astfel de proiect normal că înlocuiești un corp de iluminat, ești nevoit să faci treaba asta. De aia v-am spus, există un blocaj la minister. Eu credeam că vom primi finanțarea și când acolo se întâmplă tocmai invers.

Chiar și cu proiectul respins, Primăria Caransebeș nu renunță și va încerca să modernizeze și să extindă iluminatul stradal din municipiu cu ajutorul unei alte axe de finanțare.

JCS-R.M.