Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Coeficientul în baza căruia vor fi redistribuite voturile va decide câştigătorii de după virgulă.

Dacă din 2008 încoace parlamentarii au fost aleşi în circumscripţii uninominale, acum partidele şi alianţele aduc în faţa alegătorilor liste. „S-a revenit la vechea formă, şi numărul de deputaţi şi senatori e stabilit printr-o normă de reprezentare în aşa fel încât un deputat va reprezenta 73.000 de cărăşeni, iar un senator – 168.000. Numărul de parlamentari nu este afectat în judeţul nostru, astfel încât Caraş-Severinul va avea în Parlament cinci deputaţi şi doi senatori, fără posibilitatea redistribuirii vreunui mandat. Este posibilitatea obţinerii unui mandat de deputat pe minorităţi la noi“, a explicat Nicolae Amzoi, directorul Autorităţii Electorale Permanente, filiala Vest.

În primă etapă, atribuirea de mandate se va face de către Biroul Electoral de Circumscripţie. Apoi, lucrurile se complică şi pot aduce surprize. „Se iau în calcul voturile partidelor care au depăşit pragul electoral la nivel naţional de 5% – respectiv 8% pentru alianţele politice – după care Biroul de Circumscripţie stabileşte (în funcţie de numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare partid şi numărul de mandate pe județ) coeficientul electoral. Apoi se aplică respectivul coeficient fiecărui partid pentru aflarea numărului de mandate. Dacă, spre exemplu, 20.000 e coeficientul electoral, orice partid cu 40.000 de voturi primeşte două mandate şi aşa mai departe, iar 10.000 de voturi pleacă înapoi la Bucureşti“, a mai explicat Nicolae Amzoi.

Aceste „resturi“, adică voturile care au fost inferioare coeficientului electoral se adună, la Bucureşti, de la fiecare competitor electoral şi… se împart la numărul de mandate care trebuie distribuite. „După ce se împart şi se ordonează descrescător, cel mai mic cât reprezintă norma de reprezentare – un alt coeficient la nivel naţional. Acesta se va retrimite pe biroul de circumscripţie şi rezultatul devine imprevizibil faţă de prima etapă. Asta pentru că există posibilitatea ca, în primă etapă, să intre – spre exemplu – trei mandate de deputaţi şi unul de senator, iar restul de două de deputaţi şi unul de senator îl stabileşte Bucureştiul, în funcţie de mulţi factori impuşi de la rezultatul la nivel naţional. Asta nu poate fi previzionat“, a adăugat directorul filialei Vest a Autorităţii Electorale Permanente.