Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sistemul de monitorizare electronică s-a extins în toată țara, putând fi folosit și la alte cazuri de violență, nu doar la cele în familie!

Începând din 1 octombrie 2024, 18 județe vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Județul nostru a intrat deja în sistem, în cea de-a doua etapă a implementării, din 1 ianuarie 2024.

Pentru Caraș-Severin este important faptul că, tot din 1 octombrie, „sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată.“, ne asigură Poliția județului.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.

Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere vor avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

La nivel județean, în primul semestru al anului, au fost înregistrate 197 de infracțiuni din domeniul violenței în familie, dintre care 134 au fost săvârșite la domiciliu, iar 63 în spațiul public. Și cum sistemul de monitorizare electronică a fost operaționalizat, pentru cazurile de violență în familie erau, la începutul anului, în lucru 45 de ordine de protecție, iar în semestrul I au fost emise 41 de ordine de protecție, din care 19 provenite din ordine de protecție provizorii. În 3 cazuri a fost dispusă măsura obligării agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere. În ce privește ordinele de protecție provizorii, în anul 2023 au fost emise 44, într-un singur caz fiind dispusă măsura obligării agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

În anul 2024 s-au realizat 531 de intervenții la cazuri de violență domestică (față de 519 în anul 2022, +12), dintre care 775 în mediul urban (față 466 în anul 2022, +309) și 390 în mediul rural (față de 317 în anul 2022, +73).

JCS-A.M.

Adaugă comentariu