CARANSEBEȘ – Și în acest an, punctul de salvare montană de la Caransebeș va fi susținut de la bugetul local. Asta în baza unui protocol între Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș și Spitalul Clinic Județean „Pius Brînzeu” Timișoara, aprobat recent de consilierii locali!
Ca și anul trecut, Caransebeșul va suporta întreținerea spațiului Punctului de Operare Aeromedical de pe Aeroportul Caransebeș, cazarea, masa, transportul medicilor și piloților, dar și alte cheltuieli de natură medicală gen oxigen medical sau preluarea deșeurilor infecțioase și înțepătoare/tăietoare. În schimb, spitalul timișorean va asigura salariile personalului medical.
„Centrul SMURD e susținut în bună măsură din bugetul local, ați asistat la momentul în care Primăria Caransebeș taie o felie din buget și o trimite spitalului municipal, pentru ca spitalul, prin protocolul pe care-l are cu spitalul din Timișoara, să reușească să gestioneze situația de la centrul SMURD. Protocolul a existat și înainte, pe bugetul trecut noi am alocat o anumită sumă, am făcut acele cheltuieli de reparații și de amenajare a spațiilor de la hangarul care găzduiește centrul SMURD. De asemenea, prin acest protocol, spitalului din Caransebeș îi revine obligația de a achita serviciile de cazare și masă pe perioada șederii medicilor și a personalului navigant din cadrul SMURD, plus alte cheltuieli gen gazul medical. Aceste cheltuieli nu vin de la spital, nu sunt alocări prin casa de sănătate sau alte surse, vin din bugetul local. Sunt sume repartizate spitalului cu destinație precisă pentru centrul SMURD. Spitalul Pius Brânzeu din Timișoara plătește salariile personalului și noi restul”, a explicat primarul Felix Borcean.
Banii, așa cum spuneam, sunt din bugetul local, iar anul trecut edilul Caransebeșului avea promisiuni că-i va putea recupera de la nivel guvernamental. Între timp, Borcean nu mai e așa optimist, dar spune că nu e nicio problemă, Punctul de Operare Aeromedical de la Caransebeș fiind o onoare pentru municipiul pe care-l conduce.
„Nu-mi fac iluzii că vom recupera acești bani, sper ca la un moment dat să se normalizeze relațiile acestea financiare dintre MAI și SMURD, mă gândesc că în celelalte centre SMURD comunitățile nu plătesc din bugetul lor. Sau una e să plătești din bugetul Clujului și alte e din bugetul Caransebeșului. Mi s-a transmis că e o situație temporară aceasta prin care noi suportăm din bugetul nostru, dar e onorantă până la urmă, nu mă deranjează că facem lucrul acesta, dar trebuie să fim și noi, comunitatea din Caransebeș, priviți cu alți ochi pentru aceste sacrificii”, a mai adăugat Felix Borcean.
JCS-R.M.