CARAȘ-SEVERIN – Este concluzia trasă de posibilitatea deschiderii unei clinici OncoHelp, pe laterala Staționarului II al spitalului de la Reșița, care ar oferi o șansă în plus pacienților din județ, în prezent nevoiți să meargă la Timișoara pentru câte o perfuzie!
Subiectul deschiderii clinicii OncoHelp în perimetrul Staționarului II al Spitalului Județean de Urgență Reșița a fost adus în discuție în fața noului manager al SJUR, Călin Mircea Laza. Primarul Ioan Popa a completat cu explicații: „Clădirea nu este exact în incinta spitalului, ci în perimetrul lateral al spitalului, care a fost vândută acum 20 de ani. Și pe care cel care a achiziționat-o, a donat-o către OncoHelp după ce soția sa, medic – el medic –, suferă de cancer de vreo 5 ani, și a înțeles ce înseamnă să bați drumul la Timișoara, să-ți faci o perfuzie și să te întorci acasă la Reșița. Și a înțeles ce înseamnă pentru 200 și ceva de mii de cărășeni care ar trebui să-și ducă aparținătorii la Timișoara, o dată, de două ori pe săptămână pentru o perfuzie de o oră. Și au zis, dom`le, eu am înțeles, luați-o vă rog, gratis, faceți ce vreți. Repet, e o clădire privată, pe un teren privat. Au solicitat doar o suprafață de 140 de metri pătrați în plus, ca să aibă accese, cum le cere DSP-ul!“
Șeful administrativului reșițean a mărturisit că este la curent cu situația pacienților oncologici: „Eu v-am spus, tatăl meu, în final, după 8 luni de cancer, a ajuns aici la Oncologie la Reșița și mi-au dat o lumânare. I-am spus o rugăciune și ne-am despărțit! Atât mi-au dat, o lumânare… Medicina privată trebuie să intre în competiție cu medicina publică, pentru că altfel nu crește performanța! Doar dacă-i punem în competiție, să lupte pe același palier. Pentru că și ăia se duc la Popovici și cer bani, ca și ăștialalți, de la Casa de Asigurări!“
Managerul Laza a intervenit: „Aici vin și eu cu o completare: să intre în competiție, dar să nu lucreze la noi și să lucreze și la ei! La mine vine, face biluțe, la ora 3 rupe poarta, ca să ajungă dincolo, să ia miile de euro. Nu se poate!“
Concluzia a fost trasă de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca: „Bine ar fi fost ca secția noastră de oncologie să rezolve problemele cetățenilor în așa fel încât cetățenii care ajung la spital să nu trebuiască să meargă la privat. Dar aici avem o altă situație, pentru că secția de la noi nu a funcționat cum trebuie, clădirea era în incinta spitalului dar nu mai era a spitalului, și rezolvarea acestei nevoi pentru cetățeni se putea face prin OncoHelp, pentru că ei aveau deja primită ca și donație clădirea.“
JCS-A.M.