Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atâtea instituţii au fost implicate în largul proces de anvelopare încât, după ani buni, ne mândrim cu două scări…Problema anvelopării blocurilor din Reşiţa sau, mai bine zis, a neanvelopării lor, a fost adusă recent în discuţie la nivel judeţean, prilej cu care administraţia locală a pasat vina în cârca asociaţiilor de proprietari. De fapt, atâtea guverne şi ministere s-au lăudat cu atâtea fonduri, încât tot omul simplu a trebuit să-şi suporte reabilitarea termică a clădirilor.

Ce spunea administraţia reşiţeană inclusiv în preajma celui mai recent sezon rece? Că proiectul prin care statul susţine financiar anveloparea blocurilor, deşi nu a căzut oficial în disgraţia Bucureştiului, nu a trimis bani în judeţ. Cu alte cuvinte, în lanţul finanţărilor, administraţia locală era factorul cheie căruia nu i s-au alocat fonduri pentru a putea sprijini investiţiile reşiţenilor în reabilitare.

Acum, însă, în faţa factorilor decizionali judeţeni, „referitor la anveloparea blocurilor, domnul Mihai Stepanescu (primarul Reşiţei – n.r.) menţionează că asociaţiile de locatari aveau obligaţia să plătească 30% din totalul cheltuielilor. Au fost depuse patru cereri pentru realizarea unor astfel de lucrări însă două asociaţii s-au retras“, se arată în minuta unei şedinţe extraordinare a Comisiei de Dialog Social.

Şi totuşi, asociaţiile de proprietari care şi-au reabilitat termic imobilul nu au suportat doar 30% din totalul cheltuielilor, ci 100%. Autoritatea locală, ministerul şi toţi ceilalţi factori s-au făcut nevăzuţi. Îşi mai fac simţită prezenţa atunci când ameninţă cu sancţiuni sau când câte un poliţist comunitar mai dă o amendă bătrânilor dintr-o asociaţie de proprietari de pe Bulevardul Republicii, din Reşiţa, pentru că unii locatari şi-au făcut, de capul lor, anvelopare.

Pe Albăstrelelor sau Constructorilor, însă, unde situaţia e mult mai gravă, nimeni nu are curajul să pună piciorul, darmite să dea amenzi…

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. ” Pe Albăstrelelor sau Constructorilor, însă, unde situaţia e mult mai gravă, nimeni nu are curajul să pună piciorul, darmite să dea amenzi…” 🙂 🙂 🙂 Cum sa nu aibe curaj ??? In perioada alegerilor toata floarea politica a fost in zona.

Adaugă comentariu