Caraş-Severin, Romania

ERSIG – Cea mai veche biserică de lemn din Caraş-Severin, cea de la Ersig, a fost restaurată în această vară, printr-un proiect european în valoare de 3,8 milioane de lei!

Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5-Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, vechea biserică de lemn din Ersig a fost restaurată. Lucrările la acest lăcaș de cult foarte vechi, zidit undeva în perioada 1713-1767, au fost finalizate în vara acestui an, graţie unui proiect european în valoare de 3,8 milioane de lei, din care 3,7 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.

Biserica de lemn de la Ersig este cea mai veche de acest fel din Caraș-Severin, dar vârsta ei exactă nu e cunoscută. Un act din urmă cu aproape un secol preciza că lăcașul «este zidit în 1713, an ce se află inscripţionat pe stâlpul de lemn al peretelui din Sfânta Biserică». Numai că însemnul a dispărut odată cu renovarea din anul 1979, așa că singura inscripție vizibilă care poate să îi certifice vechimea e cea care face referire la anul 1767, scoasă la iveală după curățarea iconostasului. Lăcașul cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» e construit în tehnica «în căței» («în stobori», în graiul local), adică pornește de la o structură de stâlpi prinși în tălpi și cununi. Pereții din lemn sunt căptușiți cu lut frământat cu paie, iar acoperișul e din șindrilă, cu un turn realizat în stil baroc vienez. Este una dintre puținele biserici care au scăpat de incendiul turcesc din timpul războiului ruso-turc, iar astăzi se pregătește să îi întâmpine din nou pe oameni, printr-un proiect de restaurare în valoare de 3,8 milioane lei (3,7 milioane lei fonduri nerambursabile)“, au precizat reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.

JCS-Nicoleta Moraru