Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă în prim-plan sunt vaccinările de sezon, cele contra gripei, rămâne în actualitate şi necesitatea vaccinării împotriva rujeolei, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri.

Încă din vară, Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin semnala câteva cazuri în localităţile din sudul judeţului nostru, însă numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant. „Avem în judeţul Caraş-Severin 100 de suspiciuni de cazuri de rujeolă, a precizat recent, directorul executiv al DSP CS, Dănilă Miloş. Dintre acestea 88 au fost, până în prezent, confirmate de către Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pentru alte şapte cazuri fiind aşteptate rezultatele analizelor de laborator“.

Dacă în 2016 rujeola s-a răspândit dintre partea de vest a ţării, de astă dată pacienţii sunt din tot judeţul, cu precădere din localităţile vecine judeţului Mehedinţi, boala venind dinspre partea de sud a judeţului, a mai precizat Miloş.

Reamintim cât de importantă este vaccinarea pentru prevenirea îmbolnăvirii, nu doar în cazul gripei sau rujeolei, ci pentru majoritatea bolilor grave, vaccinarea fiind singura metodă de a ne proteja, aşa cum sublinia în cadrul unei întâlniri cu medicii de familie şi medicul Daniel Popovici, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Caraş-Severin. În toamnă, el atrăgea atenţia că acele cazuri de rujeolă raportate la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august 2019, ar trebui să fie un semnal de alarmă că oricând ne putem confrunta cu o situaţie similară cu cea din 2016 sau chiar mai gravă. Iată că predicţia începe să prindă contur, fiindcă de la 19 suspiciuni în august, din care opt confirmate de Institutul Cantacuzino, s-a ajuns la mijlocul lunii decembrie 2019 la 100 de suspiciuni, din care 88 confirmate, ceea ce nu e deloc puţin, chiar dacă nu a fost înregistrat încă nici un deces.

DSP CS ne-a mai comunicat că stocul de vaccin antirujeolic este suficient, recomandând părinţilor să-şi imunizeze copiii, să fie responsabili şi conştienţi de riscurile la care îşi expun copiii prin refuzul vaccinării.

JCS-A.G.