Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Adrian Cioroianu se arată plăcut impresionat de activitatea depusă în Caraș-Severin chiar dacă, din aproximativ 70 de biblioteci existente cândva, în prezent mai sunt maxim 25!

Este o consecință care derivă din situația în care se află România de ani buni, bugetul pentru cultură fiind de 0,01% din PIB. Însă biblioteca județeană din Caraș-Severin are avantajul de a nu depinde de Ministerul Culturii. „Fiecare bibliotecă se subordonează altcuiva, iar asta e o problemă pentru acțiuni comune. La nivel județean, unele depind de Consiliul Județean, altele depind de primării. La sate, sunt primari care desființează bibliotecile, iar oamenii de carte trec la școală sau la primărie unde au salarii un pic mai mari. Așa dispare o bibliotecă, iar în fiecare an, în țară, dispar zeci”, afirma directorul Bibliotecii Naționale (BN) prezent la Reșița. Părerea sa este că cei care înființează biblioteci trebuie încurajați, la fel cum și primarii trebuie îndrumați să se gândească de două ori înainte de a desființa o bibliotecă.

Directorul BN observă și că în România cele mai multe cărți sunt cumpărate de femei. Poate că asta pleacă de la ce se întâmplă la vârste fragede, când copiii cred că un băiat adevărat joacă fotbal în timp ce doar fetele citesc. Situație pentru schimbarea căreia în țară se caută soluții inedite. Cioroianu a dat exemplul unei asociații care invită oameni mai mult sau mai puțin cunoscuți să le citească copiilor din școli defavorizate. „Am mers în câteva asemenea școli în județul Dolj, unde învățătoarele mi-au spus că derulează un proiect pentru ca, la șase ani, copiii să cunoască deja povești care să li se fi citit înainte de cunoaște alfabetul. Mi-au spus ce nevoie au de bărbați care să vină să le citească copiilor, pentru că, la vârsta de 3-5 ani, copiii capătă impresia că cititul e pentru femei. De aceea, acele educatoare invită polițiștii din sat sau primarul pentru ca acei copii să vadă că și bărbații citesc”, a spus Adrian Cioroianu, îndemnându-i spre lectură și pe băieți, cărora le oferă exemplul personal.

În privința situației României, directorul BN recunoaște nemulțumirea oamenilor legată de prezent însă subliniază că au fost perioade mult mai dramatice și mai indecise. Asta îl face să afirme că „niciodată România nu a trecut printr-o perioadă mai bună decât cea de acum, dacă este s-o comparăm cu oricare dintre perioadele trecute, din punctul de vedere al securității, poate chiar și al speranțelor, nu mai vorbesc de libertate”, a încheiat Cioroianu.

JCS-Ionel Ivașcu