CARANSEBEȘ – A ajuns până la cotul Donului, a fost captură de război la ruși, iar acum, după ce a fost renovată, bătrîna locomotivă străjuiește la loc de cinste. Ne referim la locomotiva cu abur 150.1121, care de câteva zile poate fi admirată în zona de lângă stația CFR Caransebeș, foarte aproape de drumul național!
Fabricată în 1943, a ajuns la Caransebeș în 2013 de la Jimbolia, cu piese lipsă, geamuri sparte și vegetație crescută în cabină, primarul de atunci, Marcel Vela, intenționând să o restaureze și să o amplaseze undeva unde să fie admirată de toată lumea. Bătrâna ”aburoasă” a intrat acum vreo câțiva ani și în atenția a doi iubitori ai patrimoniului feroviar, reșițenii Bogdan Mihele și Andrei Bălbărău. „Acum câteva zile, Primăria Caransebeș și C.F.R. au amplasat în perimetrul Gării din Caransebeș locomotiva 150.1121, transformând o bătrână aburoasă, uitată de peste un deceniu în Remiza locală, într-o piesă de muzeu, ce poate fi admirată de orice pasionat de istoria feroviară. Încă din anul 2022, împreună cu Andrei Bălbărău, fondatorul Muzeului Cineastului Amator, am vizitat Remiza din Caransebeș pentru a descoperi patrimoniul feroviar și a căuta soluții pentru salvarea și punerea în valoare a acestor exponate istorice. Cu acel prilej am avut și o discuție cu Dl. prof. Felix Borcean, Primarul Municipiului Caransebeș, care ne-a promis că va căuta soluții pentru ca această locomotiva istorică să fie pusă la loc de cinste.”, a anunțat recent Mihele.
Iar soluția a fost amplasarea locomotivei, în imediata apropiere a Gării, aproape la șosea, ca să poate fi văzută, din mașină sau de pe jos, de toți cei care iubesc aceste mijloace de transport.
Mihele a oferit și câteva detalii tehnice despre locomotivă: „Locomotiva 150.1121 este o variantă modernizată a locomotivelor cu abur care au făcut parte din seria 150.1000. Ea prezintă numeroase îmbunătățiri tehnice și inovații, precum distribuție interioară cu sertare mobile tip Trofinov, alimentare cu apă cu termosifon, injectoare de păcură și sistem îmbunătățit al tirajului.”
Iată că a fost nevoie de 12 ani pentru ca locomotiva să iasă din nou la lumină. Dar mai bine mai târziu… mai ales că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la construirea gării și depoului din Caransebeș.
JCS-Nina Curița
FOTO: Bogdan Andrei Mihele
3 Comentarii
FELICITARI TUTUROR celor care s-au implicat si au reusit sa mai aduca un produs de patrimoniu intre valorile Caras-Severinului.
La Multi Ani Statiei Feroviare Caransebes!
O locomotiva similara din fam.1500 fabricata la Resita poposeste in gara din Teius ! Felicitari “recuperatorilor””.! Oare n-ar putyea fi adusa la muzeul nostru ?
Pot oferi, cu drag o poza cu acea locomotiva facuta relativ recent ( pentru ca arata destul de bine ) pe WhatsApp celor interesati Dan Stanescu 0727044934 .