CARAȘ-SEVERIN – Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România, a inaugurat astăzi Microhidrocentrala Poiana Ruscă, primul proiect de investiție cofinanțat prin granturile EEA and Norway Grants 2014-2021, cu 462 de mii de euro!
Este vorba de construirea în cadrul amplasamentului barajului Poiana Ruscă a unei microhidrocentrale ce valorifică debitul de servitute în aval de baraj. O investiție care furnizează energie regenerabilă pentru 1000 de gospodării, iar Hidroelectrica promite și alte investiții în energia verde pentru următorii ani. „Un proiect de suflet, în final realizat, când am plecat de acolo astăzi producea deja energie. Felicitări celor care s-au ocupat de acest proiect, care au reușit să pună în funcțiune și în valoare acest obiectiv. Vreau să transmit salutul conducerii Hidroelectrica, al președintelui Borbely, este un proiect în care avem și o finanțare europeană, vă asigur că seria investițiilor va continua.”, a declarat Ianăș Rădoi, acum membru al Directoratului Hidroelectrica, fost șef, timp de mulți ani, al Hidroelectrica Caransebeș.
Microhidrocentrala de la Rusca folosește un hidroagregat nou, complet automatizat, cu turbină Francis orizontală și generator sincron, folosind potențialul hidroelectric al debitului de rezervă care urmează să fie descărcat continuu în aval de barajul Poiana Ruscă. „Nu vorbim de o capacitate de producție nouă, ci de mandatul Hidroelectrica de a utiliza centrale cu comandă de la distanță, de a utiliza eficient amenajările energetice. Și vom contuinua să accesăm fondurile norvegiene, acesta a fost doar începutul.”, a adăugat și managerul Hidroelectrica Hațeg, Sebastian Stroe.
Mai în glumă, mai în serios, prefectul de Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a precizat că speră ca eticheta de „verde” lipită de energia produsă la Rusca să nu fie precum produsele „bio” din magazine: „Am citit din materialul primit de la dl director Rădoi că acest proiect este pe energie verde, despre care am aflat că e mai scumpă, noi sperăm să n-o faceți mai scumpă decât cealaltă, așa cum sunt produsele verzi, bio, prin magazine. Noi sperăm ca energia hidrocentralelor să fie cea mai ieftină. Ne bucurăm că s-a realizat această investiție în Caraș-Severin, că sporește producția de energie în Caraș-Severin pentru 1000 de gospodării din județul nostru.”
Concluzia celor de la Hidroelectrica după punerea în funcțiune a Microhidrocentralei Poiana Ruscă? „Un pas important în asigurarea unui viitor mai verde pentru români. Continuăm să investim în soluții eco-friendly, demonstrând că un viitor durabil este posibil prin eforturi constante și dedicate.”
JCS-Nina Curița