CORNEREVA – Proiectul PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate a fost adoptat săptămâna trecută în Parlament. În judeţul nostru ar trebui finalizat barajul de la Cornereva!
Legea va asigura cadrul legislativ pentru finalizarea unor investiții în hidrocentrale – multe aproape gata – cu beneficiul uriaș al aportului de zeci de mii de megawați lunar, în sistemul energetic, energie verde și foarte important, ieftină. Căci electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină! „România nu-și mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context, când deficitul de energie a aruncat prețurile-n aer“, susţine deputatul Silviu Hurduzeu, susţinător al acestui proiect.
În Caraş-Severin, cel care ar putea fi o sursă de energie electrică e barajul de la Cornereva, început încă de prin 1985 și finalizat în proporţie de 80 la sută, însă unde, de mai mulți ani, lucrările au fost sistate. Potrivit lui Hurduzeu, care a și discutat recent cu directorul Hidroelectrica despre acest baraj, grupul care va utiliza apa din amenajarea de la Cornereva va fi instalat în hidrocentrala de la Băile Herculane, unde sunt deja montate alte două similare.
„Barajul de la Cornereva este făcut în proporție de 80%, iar la hidrocentrala de la Herculane e loc pentru încă un grup, care va folosi apa din lacul de la Cornereva. Cine cunoaște zona știe că sunt făcute deja lucrările pentru conducta de forță. Apa va veni prin cădere de pe versantul opus hotelului Tierna, va lovi în turbina grupului nou ce va fi instalat acolo, se revarsă în lacul de la Herculane şi va fi folosită de turbinele celorlalte două grupuri. În esenţă, ca să înţeleagă toată lumea, apa din lacul de la Cornereva va folosită de grupul nou, apoi de grupurile existente“, a precizat șeful PSD Caraș-Severin.
Amplasamentul barajului Cornereva se află la capătul amonte al cheilor râului Belareca, la circa 5 km în amonte de Cornereva. Înălţimea barajului este de 60 de metri, iar lungimea la creastă de 220 de metri. Devierea apelor se realizează printr-o galerie de 362 de metri, debitul maxim evacuat fiind de 600 m³/s.
Rămâne de văzut cât de bine au fost conservate lucrările, în caz contrar fiind nevoie de cheltuieli suplimentare serioase dacă acestea vor fi reluate.
JCS-Nina Curiţa