Caraş-Severin, Romania

LĂPUȘNICU MARE – Peste 150.000 de euro, câștigați anual de Primăria Lăpușnicu Mare din fondul forestier. Este vorba despre o subvenție pe care primăria o primește după ce cam 40% din pădurile comunei au fost introduse într-un program de regenerare naturală timp de zece ani!

„Asta înseamnă că nu exploatăm nici măcar lemn de foc din anumite parcele și, timp de cinci ani, obținem aceste finanțări anuale.”, am aflat de la primărița Mihaela Drăgilă.

Banii sunt numai buni pentru ca primăria să finanțeze lucrări pentru care nu se găsesc surse externe. O asemenea lucrare este terenul de sport care se dorește construit la Moceriș. Investiția se ridică la 110.000 de euro și va fi suportată chiar din banii… din codru. Deocamdată însă, se lucrează la caietul de sarcini în vederea organizării licitației. Un teren asemănător este în lucru în centrul de comună, însă pentru acesta sursa de finanțare sunt fondurile europene obținute prin AFIR.

Subvenția amintită ar putea fi o soluție și pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a școlii din Lăpușnicu Mare. Proiectul e gata, la fel și avizele, în prezent căutându-se o sursă de finanțare externă. „Fondul de Mediu e principalul finanțator pentru acest gen de lucrări. Dacă nu vom obține un răspuns suficient de prompt, de îndată ce se vor redeschide finanțările prin PNRR, vom încerca și acolo. Dacă nu vom găsi o sursă externă, vom suporta investiția de la bugetul local căruia i-am asigurat o infuzie de capital din subvenția pe fondul forestier.”, s-a referit Mihaela Drăgilă la investiția în valoare de 200.000 de euro.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO-Ana-Maria Chera