Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ilegal, în opinia Primăriei Reșița, care a contestat în instanță raportul de distribuție alcătuit de administratorul judiciar!

În contul unic de insolvență al UCM Reșița SA au intrat 67.879.000 lei, urmare a semnării și autentificării, în 11 martie a.c., a Contractului de vânzare/cumpărare a afacerii încheiat cu Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice SRL. După achitarea cheltuielilor de procedură, de 2% către Uniunea Naționala a Practicienilor în Insolvență (UNPIR) și a onorariului de 3%+TVA către sine, administratorul judiciar – Consorțiul format din V.F Insolvență și Euro Insol SPRL – a decis ca suma rămasă, 64.098.139,70 lei, să fie distribuită pro rata (proporțional) doar către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) și Serraghis Loan Management LTD, întrucât vânzarea s-ar fi făcut la o sumă mai mică decât cea prevăzută în Planul de reorganizare, iar aceștia ar compune categoria creanțelor garantate, prioritară la distribuire. Mai exact, 47.399.434,37 lei către AAAS și 16.698.705,33 lei către recuperatorul de creanțe.

Față de această situație, UAT Reșița a depus o contestație la Tribunalul București (care se va judeca în 17 septembrie), solicitând refacerea raportului de distribuție cu identificarea bunurilor garantate și negarantate din a căror valorificare se propune distribuția precum și defalcarea sumelor încasate, cât și plata creanțelor bugetare datorate UAT, atât a celor istorice cât și a celor curente.

Motivația UAT Reșița se bazează pe faptul că din core-business-ul vândut făceau parte atât active gajate în favoarea celor doi creditori amintiți, dar și bunuri libere de sarcini. Traducând oarecum plastic: s-a vândut un coș de mere amestecat cu pere (cam prost, în condițiile în care socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg), iar după ce tarabagiul și vânzătorul și-au oprit comisioanele, restul banilor a fost împărțit repede doar către cei cu merele. Invocând programul de plată a creanțelor prevăzut în Planul de reorganizare, care prevede ca din vânzarea activelor core-business să fie achitate atât creanțe garantate cât și creanțe bugetare, Primăria consideră că, aplicând proporționalitatea, i s-ar cuveni spre distribuire din vânzarea afacerii 159.233,56 lei din totalul creanței istorice deținute.

Pe lângă aceasta, Primăria mai deține față de UCMR SA și o creanță curentă în sumă de 24.141.875,64 lei născută în timpul procedurii și care, conform legislației, trebuia achitată cu prioritate din disponibilul existent în contul averii debitoare, care nu se cuvine creditorilor garantați. Față de cele menționate, „nu există niciun raționament pentru care lichidatorul judiciar a procedat la achitarea numai a creanțelor garantate din sumele obținute din valorificarea unor bunuri libere de sarcini, fără a achita creanțele curente existente în procedură, precum și creanțe bugetare istorice“, subliniază, în finalul contestației, Primăria Reșița.

JCS-Walter Fleck

3 Comentarii

  1. Pumnul de fier Reply

    Cel mai bine domnu Popa Ioan sa bage primăria pește la șură că eu am fost două zile la pescuit cu un vecin care are mașină și nam prins nimica. Mulți pescari vrea să prindă numa că nu prea mai e peste și atuncia lumea ce să facă se duce la Dunăre unii care dau bani pe benzină. Și așa ceai făcut dacă dai bani pe benzină plus pe permis și dupaia prinzi 2 pești daca ai noroc nu se merită. Primăria să bage pești și să deie drumu gratis la pensionari și atuncia lumea vine care vrea nu toți. Oricum eu mis sincer că avem cel mai bun primar din județ daca nu din tara nu știu dacă poate din Europa da tot cei posibil. Numa ăla la Oradea era mai bun deaia so dus Neluțu la el sal invete și pe el cum sa fie bun și uite că or făcut treabă bună numa ăla numai e și atuncia o rămas Popa Ioan pe primul loc. Io cred că dacă baga pești o să fie și mai bun și o sa vina alți primari la iel săi invete cum o învățat și el. Doamna ajuta la toată lumea și la pescari.

  2. Onor primarele e disperat dupa bani. La imprumuturile luate, avem de platit datorii pana la adanci batraneti. Apropo, nu zice nimic de actiunile de la bursa ale municipiului Resita, ce e cu ele? Au avut succes? Ca tacerea nu e buna. Daca era ceva bun, nu rata ocazia de a se lauda.

  3. Imparteala o face Bucurestiul oltenizat.Se construieste rapid pe linia o Romanie doua tari.Evenimentele curg si noi ascultam de Pastarnac.

Adaugă comentariu