Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Sunt peste 85 de milioane de euro puşi de ADR Vest la dispoziţia autorităţilor judeţene şi locale din regiune!

Ţintind cele mai bune proiecte din Regiune, între care sperăm să le regăsim mai ales pe cele ale judeţului nostru, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat, săptămâna trecută, şapte noi apeluri din Programul Regional Vest 2021-2027, pentru componentele de Eficienţă energetică în clădirile publice şi Infrastructură verde. Cu o alocare de peste 85 de milioane de euro, apelurile se adresează unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) de tip judeţ, municipiu reşedinţă de judeţ, municipii şi oraşe, inclusiv localităţile componente şi satele aparţinătoare acestora, instituţiilor publice de interes local sau judeţean aflate în subordinea UAT-urilor, precum şi instituţiilor de învăţământ superior de stat. Anterior, începând cu 30 iunie, a mai fost lansat un apel pe componenta Drumuri Judeţene cu o alocare de 107 de milioane euro, urmat de alte şase, pe Mobilitate urbană sustenabilă cu alocări de 157 milioane de euro.

„Am ajuns astfel la 14 apeluri lansate, care cumulează până acum 352 de milioane de euro, cam o treime din banii pe care îi avem alocaţi la nivelul regiunii, respectiv 1,18 miliarde euro. Estimăm că vom mai lansa până la sfârşitul anului încă 23 de apeluri, care vor însuma aproape 400 de milioane de euro.“, a declarat, ieri, directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, în cadrul emisiuni online ZF Live. Între acestea, de un deosebit de interes pentru mediul privat, se află apelurile destinate finanţării de microîntreprinderi şi IMM, ce urmază a fi lansate în perioada următoare. „Pentru Caraş-Severin şi Hunedoara, judeţe cu puţine companii şi cu un apetit investiţional mult mai mic, cofinanţarea este de 10%, în timp ce în Arad e de 17%, iar în Timiş de 24%. Am făcut această diferenţiere pentru a încuraja companii care s-au dezvoltat deja, în Timiş de pildă, să investească în Caraş-Severin, unde concurenţa, dar şi cofinanţarea, sunt mai mici.“, a precizat Maxim.

Altfel spus, microîntreprinderile din Regiune vor putea obţine o finanţare cuprinsă între 76% şi 90%, în funcţie de judeţul în care activează. În funcţie de tipul de activitate, vor fi finanţate proiecte de până la 120.000 de euro în zona de servicii şi de până la 200.000 de euro în cea de producţie, urmând ca cu IMM-urile să poată solicita finanţări pentru proiecte de până la 2 milioane de euro. În cazul startup-urilor, finanţarea va fi limitată la proiecte de maxim 60.000 de euro.

JCS-Walter Fleck