CARAȘ-SEVERIN – Aleșii cărășenilor au adus din nou în discuție distribuirea banilor pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, care s-a dovedit a fi despre cum „raiul din cocină“ și-a făcut „partea porcească“, după cum aprecia consilierul liberal Ioan Cojocariu!
Ședința extraordinară a Consiliului Județean Caraș-Severin a demonstrat, încă o dată, cât de actual e Caragiale, chiar și într-o scenetă regizată de cei de la PSD, care au reușit de data asta să își împartă banii cum au poftit. Vorbim despre banii din impozitul pe veniturile cărășenilor, care s-au întors înapoi în județ, pentru a echilibra bugetele locale.
Startul circului s-a dat odată ce scrisoarea pierdută a ieșit din mâneca vicepreședintelui liberal pesedizat Marius Isac, care abia și-a închegat cuvintele: „Am și eu un proiect de hotărâre vizavi cu cei 6% pentru UAT-uri din impozitul pe venit, și aș dori suplimentarea ordinii de zi!“ Asta în vreme ce șeful județului pregătise alta pentru ordinara de luna aceasta. Aleșii județului s-au certat pe termene, pe zile, pe avize, iar în final proiectul a fost supus votului. De altfel, așa cum l-au apreciat și liberalii, proiectul vicelui Isac era unul corect, ca și data trecută, însă prevestea din nou amendamentul șefului grupării PSD et co, Ioan Crina, care urma să ciuntească banii primăriilor liberale și să înflorească sacii social-democraților.
Liberalul Ioan Cojocariu spunea că și-ar fi dorit ca vicele să-și transmită propunerea într-o manieră mai transparentă: „Dl Isac, care este un om cinstit, a introdus-o așa cum știți, intempestiv, încât să nu ne putem aduna, să nu putem vorbi, nici măcar să negociem nu puteam! Poate că ne-ar fi trecut această supărare, dar asistăm la același film prost care s-a jucat și data trecută, prin care dl Isac vine și își arată chipul feciorelnic – deși el și-a pierdut fecioria demult și mai ales obrazul în fața noastră, a foștilor lui colegi. Și vine, și ne aduce acest proiect de hotărâre prin care clamează (…) «nici măcar dl președinte, adică dl Romeo Dunca, nu l-a făcut atât de corect cum l-am făcut eu!». Și uitați ce a avut la bază: numărul locuitorilor din UAT-uri, comunicat de Institutul Național de Statistică, conform ultimului recensământ și suprafața din intravilanul fiecărui UAT, în conformitate cu datele aprobate pentru fiecare localitate din județul Caraș-Severin. Păi cum să nu mori de dragul unor asemenea considerente! Chiar l-aș venera dacă nu ar veni acum, tot în același film prost, dl Crina, care vine ca exponent al PSD-ului, pus pe rele, ca să câștige simpatia primarilor prezenți aici și să mai câștige vreo 2-3 primari proști de la PNL care cred că e adevărat și că raiul este ăsta care-i așteaptă la PSD. Vai de cel care intră în cocină! Dl Crina, ca să arate că nu-i pasă de corectitudine, va veni iar cu partea lui porcească, și eu aș fi foarte mulțumit dacă măcar Marius Isac se va înverșuna, va da cu pumnul în masă la propunerile ticăloase ale lui Crina și va ieși din sală, în semn de protest că-i strică bunătate și frumusețe de propunere.“
Ce a urmat? Evident, amendamentul presimțit și așteptat al lui Crina. Iar Isac n-a avut curajul pumnului în masă și nici n-a ieșit din sală, având probabil încă un „examen“ de dat, cum spunea Dunca. Doar s-a abținut de la vot. Crina și-a început pledoaria despre amendament afirmând că nu l-ar fi făcut, dacă n-ar fi zis Cojocariu ce-ar fi zis, doar că documentul era deja gata redactat pe calculator și avea toate semnăturile necesare din partea a 12 consilieri județeni.
Dunca a ținut să citească amendamentul lui Crina, pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, cu argumente din posibila viziune PSD. A vorbit despre cum au fost pedepsite vociferările primarului Nelu Popa, Reșița primind mai puțini bani decât Bocșa sau Oțelu Roșu. Au fost și sume care să răsplătească primarii care au trec sau vor trece la PSD, iar printre cei vitregiți masiv se numără Moldova Nouă, care a primit mai puțin decât orice comună roșie, dar și Băile Herculane, pe care pesediștii o salvează doar de imagine, la televizor, dar prin alocările de la buget o lasă fără bani, blocându-i toate proiectele.
Înainte de vot, liderul cărășean al Forței Dreptei, Hadrian Popescu, a făcut un apel la „colegii mei de alianță“, din partidul lui Lucian Voina (PMP): „Vă rog să nu votați amendamentele, să nu le spun nesimțite, pe care le introduce PSD-ul. Vă rog să nu văduviți UAT-urile din Caraș de niște sume pe care le merită. Dacă veți continua acest pact, această alianță cu «roșii», nu mai putem vorbi la Caraș-Severin de liste comune, punct!“
Cu toate apelurile și intervențiile, spuza era clar pe turta social-democraților, astfel că șeful județului le-a cerut liberalilor să rămână în sală, pe care el a părăsit-o, bătându-le din nou obrazul celor de la PSD. Locul său, ca președinte de ședință, a fost luat de vicepreședintele Ovidiu Rădoi, împărțeala finală rămânând cea orchestrată de cei de stânga.
JCS-A.M.