Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Chiar dacă ajung la un numitor comun când votează proiectele de hotărâre ale Consiliului Local, aleşii orăviţeni nu se pot debarasa de trendul politic al înţepăturilor cordiale reciproce!

Unul din proiectele de hotărâre votate de aleşii locali în cadrul unei şedinţe extraordinare recente a Consiliului Local Oraviţa se referă la aprobarea sumei de 7.200 lei pentru transportul de la Reşiţa la Oraviţa a mesei calde pentru 75 de elevi din medii defavorizate. Suma a fost aprobată cu 11 voturi pentru şi o abţinere, din cei 12 consilieri prezenţi, însă această hotărâre nu a fost lipsită de înţepăturile reciproce ale consilierilor locali, aşa cum se obişnuieşte în ultima vreme, la Oraviţa. Proiectul de hotărâre se referea la susţinerea parteneriatului în proiectul „Integrare sustenabilă, socială şi educaţională, prin activităţi sportive“ cu UNEFS Bucureşti, un proiect pe fonduri norvegiene în care Şcoala Gimnazială Romul Ladea din Oraviţa este partener.

Marţian Lepa, din partea PSD, fiind profesor colaborator în proiect a explicat pentru ce sunt necesari banii: „Este un proiect în care 75 de copii beneficiază de o masă caldă zilnic, copiii provin din medii defavorizate. În Oraviţa nu am găsit nici o firmă care să dorească să livreze o masă caldă la preţul de 10 lei. S-a scos la licitaţie pe SEAP achiziţia, de către cei de la Bucureşti şi doar la Reşiţa am găsit firma care să accepte preţul de 10 lei/zi/masă caldă. Trebuie să primim susţinere în privinţa costurilor transportului. În acest sens am formulat cererea către Consiliul Local Oraviţa. 7.200 lei înseamnă costul transportului de la Reşiţa la Oraviţa, zilnic, până la sfârşitul anului şcolar. Din Oraviţa nu a fost nici o firmă interesată“.

Reprezentantul PRO România, Liviu Almăşan, care a prezidat şedinţa, a spus că anul trecut a livrat masa caldă la Vrani într-un proiect similar, maşina trebuind autorizată de DSVSA. În acest sens a solicitat contractul cu firma câştigătoare, convins că în cei 10 lei/masă caldă trebuia să fie inclus şi transportul. Au urmat şi alte intervenţii legate de semnătura de pe solicitare, viceprimarul Nicolae Dumitru Cotârlă menţionând că directoarea şcolii nici nu ştia de solicitare, la această remarcă Marţian Lepa precizând că e semnată de către directorul adjunct, care are drept de semnătură şi că se va duce la privaţi să ceară sponsorizare dacă nu se alocă suma respectivă. Almăşan a conchis: „Eu sunt de acord să dăm de la primărie combustibilul la fiecare drum. Modificăm hotărârea şi dăm combustibil pentru maşina care transportă mâncarea“.

După ce propunerea lui a fost respinsă din cauza consumului normat al fiecărei maşini, consilierul a spus că dă el 100 de litri de motorină, afirmaţie taxată imediat de reprezentantul PSD, Ioan Iustin Zainea: „Domnule Almăşan, aveţi grijă ce promisiuni faceţi cu zgârcenia dumneavoastră proverbială“.

Într-un final, preşedintele de şedinţă, Liviu Almăşan, a supus proiectul la vot: „Maşina nu este autorizată de DSVSA, suma nu este mare. Se derulează din decembrie acest proiect, dar aţi făcut abia acum solicitarea“. Evident, a fost singurul care s-a abţinut, în rest toţi ceilalţi consilieri, indiferent de culoarea politică, au votat pentru, considerând că proiectul e bun pentru şcoală şi pentru copii.

JCS-Alexandra Gorghiu