Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – După ce ani de zile a produs probleme, inundând mii de gospodării și sute de hectare de terenuri agricole, Bârzava va fi, în sfârșit, amenajată în așa fel încât să se diminueze riscul de inundații. Guvernul va investi peste 200 de milioane de lei pentru amenajarea complexă a Bârzavei şi afluenţilor săi pe sectorul Bocşa – Gătaia – Denta, în judeţele Caraş-Severin şi Timiş.

Potrivit oficialilor Ministerului Apelor şi Pădurilor, investiţia va conduce la reabilitarea şi creşterea capacităţii polderului Gherteniş, dar şi la asigurarea liniei de apărare Bârzava şi afluenţi, pe sectorul Bocşa – Gătaia – Denta, pe o lungime de 61,39 kilometri.

„Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este 202,457 milioane de lei, iar durata totală de realizare este de 36 luni. Sectorul vizat este sectorul inferior al râului Bârzava, din aval de localitatea Bocşa până în aval de localitatea Gătaia şi intravilanul localităţii Denta. Proiectul vizează trei zone cu risc potenţial de inundaţii: râul Bârzava – aval confluenţă Bârzăviţa, pe o lungime de 98,3 km, râul Vornic – aval localitatea Ramna, pe o lungime de 5,1 km, râul Fizeş – aval localitatea Doclin, pe o lungime de 19,4 km. Aria de intervenţie a proiectului acoperă oraşul Bocşa, comunele Ramna, Berzovia, Doclin, Măureni (din judeţul Caraş Severin), aflate partea de amonte a sectorului inferior, între Bocşa şi Gătaia (şi intravilan Denta), dar și oraşul Gătaia și comunele Denta și Birda (din judeţul Timiş). Obiectivul de investiţii are o importanţă deosebită pentru reducerea riscurilor la inundaţii”, mai precizează MAP.