Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Șeful administrației județene rămâne optimist și la vreo două, trei oferte. Sau măcar una…

Încă ne întrebăm ce anume a speriat un operator care știa ce preia, care sunt condițiile, a participat la licitație, a știut și și-a asumat toate clauzele contractului, dar a dat bir cu fugiții la ultima înțelegere. Încurcând județul, mâncând din timpul în care bacul ar fi putut opera pentru ca autoritățile să nu se vadă nevoite să dea banii europeni înapoi.

Ce se întâmplă cu bacul de la Moldova Nouă? Operarea acestuia a fost scoasă din nou la licitație pe SICAP. Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a explicat: „Pentru bac, în 12 iulie se deschid ofertele, plicurile. Să sperăm să fie plicuri cât mai multe, măcar unu. Am făcut tot ce s-a putut“. Legat de asocierea între primăriile din zonă, pentru operarea bacului, oficialul a explicată că încă „lucrează la asta și au termen, și există promisiuni că până în 12 iulie va mai exista o asociere de primării care să se înscrie. E un lucru foarte bun și cu cât sunt mai multe primării, cu atât efortul financiar va fi mai redus. Există șanse mari ca în 12 iulie să avem cel puțin un ofertant, dacă nu doi sau trei“.

Legat de vechea înțelegere, care a picat și ea, președintele Dunca a spus că deja s-au luat măsuri: „Dl Băleanu a primit certificat negativ vizavi de metodele astea de neînțeles prin care ne-a încurcat! Certificatul constatator negativ înseamnă că nu se mai poate înscrie la licitațiile pe care noi le facem, cele care-s legate de Consiliul Județean. Ce se spune sau ce ne prezintă dl Băleanu la televizor e una, realitatea a fost cu totul alta! Mie-mi pare rău că s-a ajuns aici. Încă un dușman o să am, încă unul să strige. Eu mi-am respectat îndatoririle, ați văzut, și chiar m-am simțit foarte rău, m-am simțit nepotrivit când am văzut că am fost acuzat că nu am discutat suficient cu dânsul. Când știu exact că, urmare a faptului că în acea zi în care a venit nepregătit – noi îl chemaserăm într-o altă zi – n-am putut să stau decât 5 minute, efectiv, dar el a rămas cu întreaga echipă de lucru. Și după aceea, ca o compensare, să-i zicem, a doua sau a treia zi am mers personal pentru o discuție cu dânsul, la el acasă, unde am stat mai mult, să nu mai consume banii pe benzină, tocmai ca să nu-l pun pe drumuri, m-am pus eu pe drumuri. Și după aceea am avut întâlnirea“, care de fapt a pus capăt oricărei înțelegeri între părți.

Legat de cea mai recentă procedură, „a avut loc o licitație, ne-am bucurat că s-a înscris o companie, ne-am necăjit că n-au fost mai multe, să avem de unde să alegem, a spus Dunca. S-a încheiat un contract, compania respectivă și-a asumat toate clauzele, pentru că inclusiv contractul ce trebuia semnat a fost parte din documentație. După ce s-a semnat contractul și am crezut că începem, am primit o adresă prin care ni s-au cerut niște lucruri care au fost în afara contractului, am invitat compania respectivă la discuții, le-am luat punctual, au fost prezenți toți factorii de decizie ai Consiliului Județean, alături de cei care au știut și de istoricul acestui bac, cred că vreo 7-8 persoane. Am luat punctual toate cererile acestei companii“.

Președintele CJ a detaliat lunga listă de pretenții, inclusiv despre cum noul operator n-a vrut să preia bacul până nu s-a asigurat că funcționează, că i se amenajează un loc de refugiu, că poate să desfășoare și alte activități decât cele din contract, inclusiv să vândă pe bac, că poate merge și în aval, și în amonte, că se vor face demersuri ca infrastructura să permită și traficul greu, inclusiv cu autocare și TIR-uri, și multe altele. Și după ce toată lista a fost epuizată, cu discuții despre îndeplinirea condițiilor, „în momentul în care credeam că ne-am înțeles, că totul e ok, dl Băleanu ne-a spus că: bine, atunci semnăm, preluăm contractul în momentul în care toate astea sunt gata! Am rămas mască. S-a ridicat de la masă, a plecat, am făcut procesul verbal (…) și am primit notificarea că nu-i mai convine“…

Și așa s-a dus în aval, pe Dunăre, mult promisa explozie turistică de la Moldova Nouă. Poate apele nu vor mai fi la fel de tulburi după următoarea licitație.

JCS-Antoniu Mocanu