Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mai mult, nu ştim să îl exploatăm turistic! Asta este concluzia din materialul prezentat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, în şedinţa ordinară a Comisiei de Dialog Social.

Potrivit informării făcute de Mirela Ianoşi, consilier în cadrul APM CS, Caraş-Severinul a înregistrat un trend pozitiv în ceea ce priveşte declararea ariilor protejate. „Începând cu anul 2017, a subliniat Mirela Ianoşi, au fost 15 arii naturale protejate de interes comunitar declarate prin Ordinul de Ministru Nr.1964/2017, în anul 2011 au fost opt situri noi declarate prin O.M. Nr. 2387/2011, iar în anul 2016 avem, de asemenea, un sit nou «Natura 2000» prin O.M. Nr. 46/2016. La nivelul judeţului sunt 24 de situri «Natura 2000», 17 SCI-uri, adică de interes comunitar şi 7 SPA-uri, adică de protejare arie faunistică. Deci, avem, totuşi, un judeţ bogat în arii naturale protejate, cele din afara parcului natural şi a parcurilor naţionale sunt administrate de către Agenţia Naţională a Ariilor Naturale Protejate, înfiinţată recent“.

Referitor la planurile de management, acestea sunt întocmite de aşa manieră, astfel încât cei care locuiesc în zonele respective să-şi dezvolte activităţile în deplină cunoştinţă a legislaţiei care le permite acest lucru. În fond, deşi controversate, aceste planuri de management au drept scop limitarea tăierilor ilegale a pădurilor şi conservarea biodiversităţii floristice şi faunistice pe termen lung, în principal în ariile protejate prin reţeaua „Natura 2000“.

„Avem şase planuri de management pentru ariile naturale protejate, a specificat consilierul APM CS Mirela Ianoşi, aceste arii protejate ajutând comunitatea respectivă să respecte anumite legi stricte pentru ariile naturale protejate. Ce se poate dezvolta în acele zone, se poate face numai cu aprobarea parcului natural sau cu aprobarea administraţiei respective“.

Despre planul de management al Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, cel mai controversat şi discutat, Ianoși a spus că acesta este încă în procedură de reglementare, întrucât se ţine cont de toate observaţiile primite. Planurile de management pentru toate parcurile au drept scop limitarea tăierilor ilegale de păduri. Garda Forestieră şi Garda de Mediu sunt însă cele care veghează asupra tăierilor abuzive şi ilegale.

Adaugă comentariu