Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Deşi „cota“ solicitată în teritoriu a scăzut, dozele ar putea rămâne pe stoc. Autorităţile sanitare cărăşene consideră că populaţia ar fi acoperită în privinţa tranşelor trimise de la Bucureşti.

„Nu sunt sincope în ceea ce priveşte vaccinarea în județ, cel puţin nu din vina aprovizionării. Avem repartizate 5.200 de doze de vaccin antigripal, din care am şi primit 4.200 şi aşteptăm în câteva zile şi celelalte 1.000. În momentul de faţă nu avem pe stoc vaccin hexavalent la DSP, dar acesta a fost distribuit în teritoriu, la medicii de familie şi vom mai primi 1.689 de doze ce ar acoperi restanţierii, precum şi necesarul nostru pentru două luni“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei Județene de Sănătate Publică.

Procedura de atribuire a contractului privind vaccinul hexavalent a fost finalizată în luna septembrie din pricina unor probleme ale furnizorului. Vaccinul hexavalent se administrează nou-născuţilor şi combină, într-o singură doză, cele trei vaccinuri care se fac bebeluşilor la vârsta de două luni, patru luni, şase luni şi un an. Vaccinul hexavalent este administrat împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei şi face parte din schema obligatorie de imunizare a copiilor.

„Avem ROR (vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei – n.r.) în județ, atât la noi în depozit cât şi în teritoriu, la spitale. Sunt ceva probleme cu tetraximul (vaccin ce se administrează copiilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei – n.r.) tetravalent, în sensul că sunt probleme la producător, dar ministerul a dat asigurări că până în luna decembrie acesta va fi distribuit“, a adăugat dr. Luca.

În unele judeţe s-a anunţat o lipsă acută de vaccin antirabic, însă DSP Caraş-Severin a precizat că nu este cazul în judeţul nostru, în condiţiile în care se găsesc doze suficiente, atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa cât şi la celelalte unități sanitare. „Chiar am avut, recent, o solicitare de la un lucrător de la ecarisaj din Reşiţa care dorea o inoculare preventivă. Per total, cu mici sincope, vaccinarea nu ar pune probleme în Caraş-Severin. Problema e că populaţia nu prea vrea să se vaccineze. Evoluţia rujeolei e într-o fază de platou, staţionară, fără o scădere evidentă. Sperăm să intrăm în coada epidemiei, chiar dacă vorbim de peste o sută de cazuri anunţate, fără ca toate să fie confirmate“, a adăugat directorul DSP Caraş-Severin.