Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asta pare să fie concluzia după aprobarea bugetului municipiului pe 2023, cel mai mare din istorie, după caracterizarea primarului Felix Borcean. Asta și datorită fondurilor europene și guvernamentale, aproape 90 de milioane de lei, pe care se bazează administrația locală în acest an, alături de alte 60 de milioane ce reprezintă bugetul propriu al Caransebeșului!

N-au fost discuții în ședința în care s-a aprobat bugetul, aleșii locali fiind informați de modul în care s-a construit bugetul înainte cu câteva zile de votarea acestuia. „E cel mai mare buget, probabil, din istoria Caransebeșului, 150 de milioane de lei, față de un buget normal de 60-70 de milioane, aproape 60 la sută provin din fonduri europene. Cheltuiala salarială e de 15 la sută, la Bunuri și servicii, adică gaz, curent, iluminat stradal, alte utilități la școli și spital e de 13 la sută, Investiții din bugetul local 4 la sută, Asistența socială tot 4 la sută. Proiecte sunt multe, unele deja în derulare, pentru altele am semnat contractele, trebuie doar să demarăm licitațiile pentru atribuirea lucrărilor. E începută creșa din Racoviță, se lucrează deja la blocul ANL de la Jupa, urmează să se finalizeze procedurile și pentru bazinul de la ștrand, iar cu un orizont mai îndepărtat e și terenul de fotbal din Balta Sărată, care acum e la CNI. Apoi vin lucrările pe <<Anghel Saligny>>, trotuare și străzi de 25 de milioane de lei, iar pe PNRR și Fondul de Mediu avem vreo opt clădiri la reabilitare energetică. Tot pe fonduri europene sunt proiectele legate de spital. Și mai avem vreo câteva proiecte pe care vrem să le facem din bugetul local, în special drumuri, pe care nu am putut să le facem până acum din cauza celor de la AquaCaraș, care au acel proiect mare. Plus proiectele legate de transportul electric sau cele 25 de insule ecologice.”, a precizat Felix Borcean.

Directorul economic al municipalității, Marius Preda, a oferit și alte cifre din bugetul pe 2023: „Bugetul Serviciului Public de Întreținere și Reabilitare (SPIR) e de 11 milioane de lei, s-au prevăzut bani și pentru reparații curente, și pentru investiții din veniturile proprii, aproape 6 milioane de lei. La spital, pe lângă fondurile europene, am alocat 2 milioane de lei pentru cheltuielile curente. Din taxe și impozite adunăm undeva la 25 de milioane de lei. Sunt proiecte care trebuie continuate: locul de joacă din Pipirig și spațiile verzi în toate cartierele, fântâna din centru, amfiteatrul din Teiuș.

JCS-R.M.