Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Chiar dacă în acest moment nu este confirmată transmiterea susținută pe scară largă a noului coronavirus, autoritățile au adoptat deja punerea în aplicare a unor măsuri specifice Scenariului 3!

Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin informează populația, printr-un comunicat de ultimă oră, că intrarea în Scenariul 3 presupunea în estimarea inițială ”transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101 – 2000 cazuri)”. Asta, pentru că topologia cazurilor de până acum arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt nconfirmate pozitiv cu noul coronavirus. Față de previzionarea realizată, până în acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Măsurile, deja adoptate, care fac parte din Scenariul 3 sunt următoarele: măsuri de distanțare socială – limitarea contactului dintre oameni; limitarea activităților colective; punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie; raportarea călătoriilor (de exemplu: istoricul călătoriilor simplificat); implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare. La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus – COVID-19.

În scenariul 3, valabil pentru înregistrarea a 101 până la 2.000 de cazuri, se mărește capacitatea de răspuns la coronavirus și se începe un triaj la fiecare spital: vor fi prioritizate cazurile din epidemie și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale. Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, bolnavii cu alte afecțiuni fiind transferați către alte centre medicale. Vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduși medici suplimentari.

La Caransebeș, spre exemplu, potrivit managerului Spitalului Municipal de Urgență, Adrian Cican, astăzi s-a trecut la dezinfecția totală a secției exterioare de Boli Infecțioase de pe strada Eftimie Murgu (Spitalul Bora), cu externarea pacienților existenți acolo în acest moment și pregătirea secției în vederea primirii unor eventuali pacienți infestați cu COVID 19.

De asemenea, tot în Scenariul 3, vor fi impuse noi restricții în ceea ce privește circulația persoanelor.

JCS-A.G.