Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Luna lui Cuptor aproape a triplat, faţă de anul trecut, numărul accidentelor produse în principal din vina bicicliştilor… 

Cel mai recent accident cu un biciclist s-a produs miercuri dimineaţă (5 august), în cartierul reşiţean Muncitoresc, vizavi de Vamă, însă nu din vina acestuia. Potrivit Poliţiei judeţului, şoferul unui autoturism nu s-a asigurat suficient când a dat cu spatele, lovind biciclistul care circula pe drumul public. „Biciclistul a fost rănit ușor, a fost transportat la spital, dar nu a rămas internat. Fără alcool“, ne asigură IPJ. Alt accident s-a produs pe strada 1 Mai din Oţelu Roşu, într-una din serile trecute, când un bărbat a căzut cu bicicleta şi s-a lovit de ţeava de fixare a unui indicator rutier. În urma accidentului, biciclistul a fost rănit uşor, fiind transportat la spital. Alcooltestul a indicat, în cazul său, un rezultat de 1,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar oamenii legii continuă cercetările pentru vătămare corporală din culpă.

Dincolo de aceste cazuri, numărul accidentelor rutiere care au drept cauză nerespectarea normelor rutiere de către bicicliști a crescut în județul Caraș-Severin, aproape triplându-se comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în iulie anul trecut au fost înregistrate doar patru accidente care au avut drept cauză principală abaterile săvârşite de biciclişti, anul acesta, luna lui Cuptor s-a încheiat cu 11 astfel de accidente. „Dintre cele 11 accidente rutiere, patru s-au produs pe drumurile județene, trei pe rețeaua stradală, trei pe alte categorii de drumuri și unul pe drum comunal. Patru dintre acestea s-au soldat cu accidentarea gravă a bicicliștilor. Din fericire, în urma acestor accidente, nicio persoană nu a decedat, dar patru persoane au fost rănite grav și alte şapte au fost rănite ușor. În primele şapte luni ale acestui an, polițiștii cărășeni au aplicat 114 sancțiuni contravenționale conducătorilor de biciclete care au încălcat regulile de circulație pe drumurile publice.
Oamenii legii au ţinut să sublinieze faptul că este interzisă traversarea pe bicicletă a trecerilor pentru pietoni, avertizând că nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor se sancționează cu 6-8 puncte amendă, care se traduc în amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei.

Ca reguli generale, pot conduce bicicleta pe drumurile publice doar cei care au vârsta de 14 ani, pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament. Iar acolo unde există piste speciale pentru biciclete, ele trebuie folosite în mod obligatoriu. La fel de obligatorie este îmbrăcămintea cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei şi ori de câte ori vizibilitatea este redusă. Bicicleta trebuie să fie echipată cu frâne eficace, cu direcţie funcţională, lumini, avertizare sonoră şi elemente reflectorizante. N-avem voie să mergem paralel cu alt partener de plimbare, nici să ne ţinem de alte vehicule sau să mergem pe o roată, ori când pe drum e zăpadă, gheaţă sau polei. Cel puţin o mână trebuie ţinută pe ghidon, ambele picioare pe pedale, fiind interzisă folosirea telefonului mobil. Alcoolul este de asemenea incompatibil cu mersul pe bicicletă, iar semnalizarea, la schimbarea direcţiei, se face cu cel puţin 50 de metri înainte, în localităţi, respectiv cu 100 de metri, în afară. Putem transporta pe bicicletă doar copilul până la vârsta de 7 ani, doar în suportul special. Este de asemenea interzisă transportarea de obiecte grele sau mari care stânjenesc sau periclitează conducerea bicicletei sau circulaţia.

JCS-A.M.