LĂPUȘNICU MARE – Cereri de finanțare depuse pe Primăria Lăpușnicu Mare așteaptă banii cu studiile făcute. Este vorba despre patru asemenea cereri depuse pe Programul „Anghel Saligny”, pentru care primăria a întocmit deja studiile de fezabilitate!
Prima vizează extinderea rețelei de canalizare și realizarea de racorduri în Lăpușnicu Mare. Trebuie spus că, în centrul de comună, este în lucru o rețea de canalizare grație unui proiect mai vechi, finanțat prin PNDL 1, stadiul lucrărilor fiind de peste 90%. Cum însă o stradă de aproximativ 100 de metri a rămas neacoperită de această rețea, primăria a depus cererea de finanțare amintită, prin care acoperă și această stradă și rezolvă și problema racordurilor, prea costisitoare pentru majoritatea localnicilor.
A doua cerere de finanțare pe programul amintit vizează introducerea rețelei de canalizare în satul Moceriș întrucât, conform primarului Mihaela Drăgilă, „nu te poți pretinde o comunitate civilizată fără un sistem de preluare a apelor”. Satul are aproximativ 4 kilometri de străzi pe care viitoarea rețea le va acoperi în întregime. Pentru acest obiectiv, primăria are un plan B întrucât, dacă Ministerul Dezvoltării nu va finanța proiectul, lucrarea va fi scoasă la licitație cu o clauză suspensivă, urmând a fi finanțată din bugetul comunei. Bani există întrucât, la Lăpușnicu Mare, resursele sunt drămuite eficient an de an, rezultând sume puse de-o parte pentru diverse lucrări.
A treia cerere de finanțare țintește asfaltarea integrală a drumurilor din intravilanul comunei, existând și studiul de fezabilitate în acest sens. Dar, în funcție de răspunsul Ministerului Dezvoltării, se va decide dacă drumurile vor fi asfaltate total sau parțial. Scriem asta deoarece, conform doamnei primar, există și un proiect mai mic, care prevede o asfaltare mai puțin costisitoare doar pentru străzile principale. Însă, „cu tot riscul de a mai aștepta doi-trei ani, nu vom demara niciun fel de asfaltare până când nu va fi rezolvată problema infrastructurii de bază, și anume apa și canalizarea. Lucrările de canalizare odată finalizate, ele pot fi acoperite cu asfalt”, aflăm de primarul Drăgilă.
A patra cerere de finanțare pentru care există și studiu de fezabilitate vizează reabilitarea rețelei de apă. Aceasta există în întreaga comună și este funcțională însă, fiind foarte deteriorată, în lunile secetoase oamenii rămân fără apă. De aceea, e nevoie de intervenții rapide la bazinele de acumulare și de tratare a apei.
Până în lunile aprilie-mai se va ști sigur ce se va finanța prin Programul „Anghel Saligny”. Planul B al primăriei vizează executarea de lucrări în regie proprie. Cele mai afectate sunt porțiunile rețelei aflate în extravilan și bazinul de acumulare de la Moceriș. Primăria a achiziționat deja o membrană cu care acest bazin să fie impermeabilizat, precum și serviciile de montare a acesteia. „Trebuie temperaturi de la 5 grade în sus, inclusiv noaptea, pentru ca membrana să facă priză cu materialul cu care va fi aplicată”, mai aflăm de la Mihaela Drăgilă.
JCS-Ionel Ivașcu