Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Întreg personalul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa deplânge moartea Marianei Fiscuci, asistentă la UPU, care a pierdut lupta cu noul coronavirus, luni dimineaţa!

Toţi colegii Marianei Fiscuci, asistent medical la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Reşiţa, sunt devastaţi de moartea unui profesionist în asistenţa medicală, care şi-a dedicat toată viaţa bolnavilor. Încă de la debutul pandemiei ea a fost în prima linie, alături de medicii şi personalul sanitar care au preluat pacienţii la UPU, atât la corturile de triere din curtea spitalului, cât şi pe secţie. A avut 61 de ani şi s-a infectat în urmă cu două săptămâni, timp în care colegii sperau să se vindece, pentru a le fi în continuare alături în această luptă cu un duşman nemilos, care nu alege când îşi înfige colţii.

Medicul Emil Bunda abia a reuşit să vorbească despre moartea ei: „Toţi regretăm pierderea ei prematură, fiindcă a fost o colegă bună, o sufletistă care s-a implicat întotdeauna în problemele celorlalţi şi prin asta s-a evidenţiat faţă de noi, toţi, ceilalţi. Ne pare rău şi o să-i simţim lipsa, Dumnezeu s-o odihnească în pace şi drum bun către Înviere! Există o multitudine de asemenea cazuri care evoluează galopant şi se termină rău, noi, cei din UPU fiind afectaţi de pierderea colegei noastre, toată lumea vorbeşte doar despre asta acum, toată lumea îşi aminteşte de ea cu drag. Nu avea decât o hipertensiune care nu ar fi trebuit să-i fi pus mari probleme, n-avea boli asociate care să explice evoluţia bolii. Ea a lucrat, într-adevăr, peste tot la Urgenţe, şi la corturi, şi în zonele roşii, dar în principiu, doamna a fost foarte atentă şi foarte corectă cu echipamentul, nu ştim ce s-a întâmplat“.

Liderul de sindicat din spital, Maria Galescu, a ţinut să sublinieze însă şi alte aspecte: „Atunci când un pic se greşeşte ceva, suntem peste tot mediatizaţi, că am ajuns de râsul ţării! Consecinţele sunt că ne mor colegii, am pierdut o asistentă care a lucrat o viaţă în Spitalul Judeţean, la UPU. Condiţiile sunt care sunt, ne-a apucat pandemia, spitalele sunt vechi, investiţii nu s-au făcut, deoarece toate conturile sunt blocate de cel puţin patru ani, din cauza datoriilor. Spitalul nu produce bani, mănâncă bani. Doamna care a decedat a fost o colegă extraordinară, membră de sindicat, şi eu şi colegii suntem foarte supăraţi, ea a fost tot timpul în linia întâi, a lucrat la UPU şi a fost la corturi pentru trierea pacienţilor, care e un lucru foarte periculos. Toţi colegii mei din spital sunt foarte speriaţi şi necăjiţi. Deci riscul de a lucra în spital în acest moment este foarte mare la toate spitalele din ţară. Lumea trebuie să înţeleagă că deşi au salariile mari acum, riscurile sunt şi mai mari, pentru viaţa lor şi pentru familiile lor. Este o mare tragedie pentru noi, mai ales că mulţi colegi s-au îmbolnăvit, sunt epuizaţi, stresaţi, necăjiţi şi nu mai ştiu încotro s-o apuce. Ăsta este adevărul «celui mai prăpădit spital din ţară şi din Europa», cum se mediatizează. Să ştiţi că sunt şi oameni cu suflet care lucrează în Spitalul Judeţean şi sunt şi foarte mulţi oameni s-au vindecat, dar asta nu mai spune nimeni“.

JCS-Alexandra Gorghiu