Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Dacă la Măureni și Șoșdea oamenii aruncă pământul la gunoi, reșițenii aruncă reciclabilele la gunoiul menajer. Iar la Dognecea încă se așteaptă ca oamenii să-și ridice pubelele și sacii pentru colectarea selectivă…

Sfârșitul lunii ianuarie a fost marcat de cele trei probleme deja amintite, care se adaugă peste toate necazurile gestionării deșeurilor, abia puse pe roate în județul nostru.
În comuna Dognecea, toți proprietarii de gospodării care nu și-au primit pubelele încă sunt așteptați la sediul primăriei comunei, pentru a le ridica. „Foarte important: vă reamintim că trebuie să respectăm colectarea folosind și sacii primiți, și pubela!“, transmite operatorul.

La Măureni și Șoșdea, deja s-a început colectarea, doar că roatele ei s-au împotmolit în… țărână. Acolo, cei de la Brantner au dat mâna cu cei de la Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Intercom Deșeuri și cu Asociația CLAR, pentru campania „Nu arunca viitorul la gunoi!“. Aceștia au stat de vorbă cu oamenii, din poartă în poartă, și li „s-a explicat necesitatea colectării selective, probleme întâmpinate ca urmare a efectuării acesteia într-un mod neadecvat, în special aruncarea pământului în pubele/saci de colectare selectivă“.

La Reșița, unde oamenii se plâng de faptul că polițiștii locali nu se mai ocupă de siguranța cetățeanului, ci de împărțit amenzi pentru parcări și gunoaie, se pare că la ultimul capitol nu s-au dat suficient de multe!

Nu de alta, dar în containerele din municipiu e haos. Asta constată cei de la Brantner și ADI Intercom Deșeuri, cotrobăind prin gunoaiele reșițenilor. Ei „descoperă zilnic pe Zona 1 Reșița practici defectuoase ale cetățenilor privind separarea materialelor reciclabile (precum hârtia, plasticul, sticla și metalul). În foarte multe situații găsim materialele reciclabile menționate mai sus în pubelele de gunoi menajer. (…) Într-o lume în care resursele naturale sunt din ce în ce mai limitate, iar impactul deșeurilor asupra mediului devine tot mai vizibil, procesul de colectare selectivă reprezintă una dintre cele mai accesibile soluții pentru combaterea poluării și conservarea resurselor. De la blocurile de apartamente din marile orașe până la gospodăriile rurale, această practică promite nu doar să reducă cantitatea de deșeuri care ajunge la centrele de colectare integrată, ci și să ofere o a doua viață materialelor reciclabile.“

Adică pentru a fi valorificate după ce sunt colectate pe banii dumneavoastră!

JCS-A.M.

Adaugă comentariu