Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – 200 de piese inedite din colecția personală a generalului de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică vor fi expuse până în 9 decembrie!

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, în colaborare cu Cercul Militar Caransebeș şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a organizat vernisajul expoziției „Armata Română, în anul Centenarului Banatului. Exponate din colecția personală a generalului de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică”. La eveniment au participat numeroşi ofiţeri şi subofiţeri din Ministerul Apărării Naţionale, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, oameni de cultură, cadre didactice, precum şi un foarte mare număr de elevi de la liceele din municipiu.

„Expoziția se adresează publicului de toate vârstele, fiind un bun prilej de a cunoaște repere importante ale istoriei militare a României, dar și povestea ofițerului de carieră și a omului Gheorghe Cristian Dinulică. Totodată, este expusă și uniforma purtată de general în Afganistan, care dezvăluie latura militară, dar și cea umană a Armatei Române”, a spus managerul muzeului, Dacian Rancu.

Primarul Felix Borcean s-a referit la faptul că gen. brig. (r) Gheorghe Cristian Dinulică îşi expune cu acest prilej o parte din activitatea sa militară, amintirile şi realizările unei cariere îndelungate puse în slujba ţării. „Noi ne-am fi dorit ca, în chiar aceste zile, să îi putem oferi şi titlul de «Cetăţean de Onoare», iar această distincţie să se numere printre aceste exponate, însă, din motive birocratice, n-am reuşit acest lucru, dar, în data de 31 octombrie, Consiliul Local Caransebeş va vota, cu siguranţă, această propunere. Până atunci, însă, noi am pregătit o Diplomă de merit, pentru contribuţia personală deosebită adusă la dinamizarea vieţii social-culturale în municipiul Caransebeş”, a spus edilul.

„Toate obiectele din această expoziţie sunt primite, fie de la oficialităţi civile, fie de la comandanţi militari din ţară şi din străinătate, şi mă refer la drapele, plachete, diplome, săbii, precum şi o parte din cele 60 de medalii primate de mine, printre care Virtutea Militară în grad de Ofiţer, Cavaler şi Comandor. M-am gândit să nu păstrez acasă, în cutii, aceste obiecte cu valoare sentimentală pentru mine şi pentru familie, ci să le expun aici, la muzeu, unde au ocazia să le vadă copiii în primul rând, pentru că ţin foarte mult să popularizăm această meserie, a armelor, cea mai nobilă pe care o poate urma un tânăr. Fiindcă pot să spun că am luat ţara liberă, cu împrumut, de la părinţii noştri, şi trebuie să le-o dăm, tot liberă, copiilor noştri”, a mai spus gen. brig. (r) Gheorghe Cristian Dinulică.

Gabi Berger