Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – O întrebare adusă în spațiul public dupa dialogul de azi de la Primăria Caransebeș, dintre primarul Felix Borcean, omul de afaceri Gabriel Olariu și oficialii companiei aviatice germane Evia Aero!

Discuțiile, la care a participat și directorul Direcției Strategii a municipalității, Liviu Jigoria-Oprea, s-au s-au axat pe realizarea unei centrale pe panouri fotovoltaice la Caransebeș, dar și, ca noutate, pe realizarea unor zboruri cu avioane electrice sau hibrid spre diverse destinații, avioane cu o autonomie de 500 de kilometri. Mai ales că germanii cu sediul în Bremen se prezintă drept o companie ce-și propune dezvoltarea unor economii regionale și care oferă clienților posibilitatea de a călători la prețuri accesibile, în mod eficient și durabil, cu noi aeronave și tehnologii sustenabile. Mai exect, energia electrică și hidrogenul.

,,Suntem o companie de aviație sustenabilă, cunoaștem dezvoltarea de pe Aeroportul Caransebeș, masterplanul și viziunea domnului Olariu și vrem să avem o colaborare cu Aeroportul Caransebeș pentru a dezvolta regiunea din punct de vedere economic. Am avut o discuție excelentă și cu dl primar Felix Borcean, are o viziune foarte clară pentru municipiul său și pentru zona dimprejur și pentru comunitatea de aici. Am discutat despre fondurile europene în acest domeniu și am văzut de asemenea o mare deschidere pentru proiecte de dezvoltare, pentru a aduce Caransebeșul mai aproape de Marea Neagră, de Marea Mediterană și de diverse orașe din România. Sperăm să avem primul zbor în 2027 de pe Aeroportul Caransebeș, cu avioane sută la sută sustenabile. Iar înainte, vrem să construim aici, cu partenerii noștri, o centrală fotovoltaică, proiect pe care-l vom discuta împreună, luna viitoare.”, a spus Florian Kruse, fondatorul și CEO-ul companiei germane, care a venit la Caransebeș însoțit de directorul de Dezvoltare, Alexander Schroll.

Chiar dacă și Primăria Caransebeș are un proiect pentru o centrală fotovoltaică, primarul Felix Borcean s-a arătat deschis la orice colaborare cu compania germană și cu Aeroportul Caransebeș. ,,Dl Olariu este o garanție că ceva se va întâmpla în Caransebeș și faptul că o companie germană i se alătură în planul de business este, din nou, o garanție. Dumnealor vor să construiască o zonă de panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora să producă energie electrică și hidrogen, care să alimenteze avioane full electrice sau hibride, cu hidrogen și energie electrică. Primele care vor zbura, conform estimărilor, nu numai în Caransebeș, ci și în țări ca Finlanda, Spania, Italia, Franța sau Germania, vor fi în 2026-2027, iar cele full electrice în 2029. Dar până atunci urmează aranjarea aeroportului, pista, terminalele, dar și această uzină electrică, care să alimenteze nu numai avioanele electrice, ci și pe cei care vor fi interesați pentru iluminat public, transport electric. Și noi avem deja un proiect pentru o astfel de uzină electrică pe 7 hectare, nu ne încurcă inițiativa dânșilor, le vom acorda tot sprijinul dacă planurile merg conform dorințelor dumnealor. Sperăm să avem un aeroport modern și cu zboruri la care nici nu ne gândeam poate în urmă cu câțiva ani!”, a declarat primarul Felix Borcean la finalul discuțiilor cu oficialii Evia Aero.

Așa cum spuneam, la discuții a participat și omul de afaceri Gabriel Olariu, cel care încearcă de câțiva ani să revitalizeze activitatea pe Aeroportul Caransebeș.

JCS-Nina Curița