CARAŞ-SEVERIN – Şeful Serviciului judeţean al Arhivelor Naţionale, Ovidiu Roșu, a remarcat discrepanţe în activităţile unor instituţii.
Fiecare structură de nivel judeţean, fie că e inspectorat, oficiu, agenţie, reprezentanţă, serviciu sau birou, este obligată să ia măsuri pentru organizarea şi funcţionarea arhivei proprii. „Trebuie să se ţină cont de două aspecte: pe de o parte situaţia dosarelor aflate deja în depozitul de arhivă al instituţiei şi, pe de altă parte, cea a documentelor curente, create în ultimii doi – trei ani, care trebuie predate la depozitul de arhivă de către structurile creatoare. La nivelul instituţiilor judeţene din Caraş-Severin au fost înaintate spre confirmare nouă proiecte de nomenclatoare şi nomenclatoare arhivistice în anul 2014, 11 în anul 2015 şi opt în primele nouă luni ale anului 2016“, a explicat Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale.
Potrivit datelor instituţiei, lucrările de selecţionare ale documentelor cu termenele de păstrare expirate au fost în număr de 12 în anul 2014, 19 în anul 2015 şi şase în primele nouă luni ale anului 2016. „Sunt instituţii judeţene care nu selecţionează documentele cu termenele de păstrare expirate în fiecare an şi altele, care înaintează astfel de solicitări de două sau trei ori pe an. În această ultimă categorie se încadrează Direcţia Silvică Caraş-Severin (două lucrări de selecţionare în anul 2014), Instituţia Prefectului Caraş-Severin (două lucrări de selecţionare în anul 2015), Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin (două lucrări de selecţionare în anul 2015), Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Caraş-Severin (două lucrări de selecţionare în anul 2015) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Caraş-Severin (două lucrări de selecţionare în anul 2015 şi trei lucrări de selecţionare în anul 2016)“ a adăugat Roşu.