Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Un clasament al celor mai frumoase gări istorice din România a fost realizat de curând de echipa de la ”CFR – Istorie și Cotidian”. Gara din Herculane a obținut argintul!

Un sondaj public a fost lansat la finalul lunii mai pe pagina de specialitate ”CFR – Istorie și Cotidian”, în vederea stabilirii unui top al celor mai frumoase 5 gări istorice din România. Participanții la sondaj au avut de ales între 40 de gări din țară. În clasamentul recent finalizat, pe locul secund, se află o gară din Banatul Montan, mai exact cea din stațiunea Băile Herculane, care a obținut un mare număr de aprecieri. De altfel, topul celor mai frumoase gări din România a fost intens promovat și de Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice.

Iată primele 5 locuri ale topului:

Locul 1 – Gara Suceava Burdujeni, un simbol al arhitecturii feroviare românești care se impune prin monumentalitate, fiind cea mai mare gară din România înaintea Primului Război Mondial. Istorie: Construită între anii 1892-1902, la momentul inaugurării era o gară de frontieră. Burdujeni a fost finalizată în anul 1898, iar instalațiile și copertina peronului în 1902.

Locul 2 – Gara Băile Herculane, concepută după castelul de vânătoare al împărătesei Maria Tereza, din apropierea Vienei, obține argintul, cu un număr considerabil de voturi obiective, mai spun realizatorii sondajului privind cele mai frumoase gări din România.

Locul 3 – Gara din Pucioasa, construită în 1894 din celebra cărămidă de Ciurea. Văduvită de trenurile de călători de aproape 8 luni din cauza unui incident pe secția de circulație de acolo.

Locul 4 – Gara Iași – clădire construită în 1870 în stil venețian-gotic cu fațada sa inspirată din Palatului Dogilor din Veneția.

Locul 5 – Gara Vatra Dornei Băi – clădire construită în 1910, cu aspect de castel, pe malul Dornei.

Reamintim că modernizarea gării din Băile Herculane a fost câștigată de asocierea GDO MOV Impex SRL – GLB Transark SRL, anunțul de atribuire a contractului în valoare de 17 mil. lei purtând data de 25 mai 2025. Licitația pentru achiziția consultanței și supervizării, lansată în aprilie a fost însă anulată, întrucât până în 28 mai, data limită de depunere a ofertelor, nimeni nu s-a arătat interesat de cei 245.582 lei alocați contractului.

JCS-Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu