Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Veniturile operatorului județean de apă sunt în creștere, iar cheltuielile sunt ținute în frâu fără să consume încasările. Și dacă în trecut era în pragul disperării financiare, ajungând să vândă imobile și utilaje, acum face achiziții și angajări, bugetul fiind unul al dezvoltării!

Dacă până acum se spunea despre AquaCaraș că e o vacă bună de muls, societatea județului înregistrează succes după succes. S-a apucat de recuperat bani de la firmele care nu s-au ținut de contract, a trecut la achiziționat utilaje și la făcut angajări. S-a pus pe treabă și are nevoie de oameni. Face chiar și deszăpeziri mai ieftin decât alții, lucru constatat nu o dată și în ședințele de consiliu județean. Sumele încă nu se văd foarte mult în buget, activitatea fiind abia la început, dar se vor vedea în această iarnă și în anii ce vin. Potrivit documentelor puse la dispoziție de Consiliul Județean Caraș-Severin, vizavi de bugetul societății AquaCaraș, am putut constata creșteri evidente de la an la an, veniturile situându-se deasupra cheltuielilor. Astfel, se estimează că anul acesta veniturile totale vor ajunge la 54,40 milioane de lei, realizările de anul trecut ridicându-se la 45,25 milioane. În schimb, cheltuielile au fost estimate la 53,33 milioane de lei, față de realizările de anul trecut, de 43,31 milioane. Pentru anul 2023, estimările ating 57,65 de milioane de lei la venituri, respectiv 56,49 de milioane la cheltuieli.

Legat de buget, Gheorghe Filipescu, directorul general al AquaCaraș, a precizat într-o ședință a forului județean: „După cum observați în buget – lăsând la o parte faptul că, și asta este cel mai important, este constituit prin Legea bugetului și a ordonanțelor de guvern –, este un buget al dezvoltării, al consolidării și al capitalizării societății. Sigur că ne dorim mai mult și mai bine, de asta suntem aici, să facem acest lucru! Cu această ocazie aș vrea să mulțumesc consiliului județean pentru sprijinul pe care-l acordă acestei societăți, care este un bun al județului“.

Evoluția pozitivă a societății nu putea fi trecută cu vederea nici de președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca: „AquaCaraș devine, pe zi ce trece, o societate comercială și mai sănătoasă, la care merită să lucrezi. Poate că salariile nu sunt comparabile cu cele de la stat (culmea anomaliei economiei de piață), dar lucrurile vor evolua pozitiv. Începând cu ultimul trimestru al anului 2020 compania a întrat pe profit, care crește trimestru după trimestru. Dacă vom reuși în plus și implementarea tuturor proiectelor europene accesate, o parte din profitul realizat pe anul în curs va fi distribuit sub formă de prime tuturor angajaților acestei societăți“.

Amintim faptul că Gheorghe Filipescu a preluat funcția de director general al AquaCaraș în 23 iunie 2019: „De la preluarea funcției, activitatea mea s-a axat pe găsirea de soluții pentru a depăși criza financiară în care societatea s-a aflat după o perioadă cu rezultate proaste. Cu o echipă managerială reînnoită, am reușit să revitalizăm activitatea societății atât din perspectiva rezultatelor financiare, cât și a calității serviciilor oferite către cetățeni. Societatea s-a dezvoltat, preluând noi zone în aria de operare, astfel încât din ce în ce mai mulți locuitori din județ să beneficieze de serviciile de alimentare cu apă și de canalizare, element esențial pentru un trai civilizat“.

JCS-Antoniu Mocanu