AquaCaraș, de pe moarte, în recuperator de datorii - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Povestea operatorului județean de apă potabilă și uzată ar putea deveni un exemplu de succes, după ce a reușit să reducă banii cheltuiți cu deszăpezirile, dar și să obțină recuperarea a 3 milioane de euro, din care aproape un milion a revenit deja județului!

Romeo Dunca, șeful județului, amintea, recent, reușita AquaCaraș la capitolul economii la deszăpeziri, în vreme ce alți operatori au avut o iarnă ceva mai grea și au umflat facturile. Știm cu toții iarna „grea“ prin care a trecut județul, fără să luăm în discuție zonele montane, unde într-adevăr a fost mereu de lucru în sezonul rece. Și s-a dovedit că n-au putut alții umfla facturile cât le-a putut reduce AquaCaraș. Și dacă tot vorbim despre reușite, așa cum a promis, președintele Consiliului Județean a și detaliat ce a putut face societatea reșițeană pentru a recupera din imensele sume datorate de alții, care păreau date uitării definitiv.

„O nouă premieră în județul Caraș-Severin: 3 milioane de euro recuperați de AquaCaraș SA, titrează Romeo Dunca, pe o rețea de socializare. De-a lungul timpului, AquaCaraș SA devenise o vacă bună de muls pentru antreprenorii care au contractat lucrări în diverse perioade. Cetățenii județului au fost cei care au avut de suferit, din cauza lucrărilor neconforme, a întârzierilor în executarea acestora și, în principal, prin disconfortul major creat de nerespectarea obligațiilor de a readuce la starea inițială zonele unde s-au derulat lucrări“.

Povestea operatorului județean de apă potabilă și uzată ar putea deveni un exemplu de succes, după ce a reușit să reducă banii cheltuiți cu deszăpezirile, dar și să obțină recuperarea a 3 milioane de euro, din care aproape un milion a revenit deja județului. Șeful județului a reamintit discuția avută, la preluarea mandatului de președinte al CJ, cu directorul general Gheorghe Filipescu, moment în care au fost stabilite direcțiile de urmat pentru ca AquaCaraș să revină pe linia de plutire.

„Astăzi (3 mai), AquaCaraș nu mai este o societate căpușată, rezultatele economice se văd cu ochiul liber, iar contribuția acesteia la binele locuitorilor județului începe să se simtă, concluzionează Dunca. De la modul în care gestionează contractele în derulare, la modul în care s-a achitat de deszăpezirile din zonele în care a fost contractată să intervină, rezultând și o economie substanțială la bugetul județului, precum și o îmbunătățire a serviciilor prestate“.

AquaCaraș… recuperatorul

Romeo Dunca povestește și cum a reușit AquaCaraș să aducă bani înapoi la pușculița județului: „O altă direcție importantă, pe care am discutat-o cu Hadrian Popescu, noul președinte al Consiliului de Administrație, a fost recuperarea prejudiciilor create de-a lungul timpului, acolo unde se mai poate. A fost nevoie de o activitate susținută în acest sens și colaborarea cu avocați de calibru pentru a reuși o premieră pentru Caraș-Severin. La Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comert și Industrie a României, prin sentința nr. 84 din 30.09.2021, AquaCaraș S.A. a reușit să obțină o decizie favorabilă pentru recuperarea sumei de 14.792.273,30 lei de la o firmă cu acționariat spaniol care nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale“. Despre ce obligații contractuale este vorba ne-a spus chiar președintele Consiliului de Administrație, Hadrian Popescu: este vorba despre „execuția de lucrări de construcții“, pe vechile proiecte vizând infrastructura de apă potabilă și canalizare a județului. Acesta ne-a asigurat că, la capitolul recuperări, „mai urmează și altele!“.

Revenind la spanioli, „pentru a recupera acest prejudiciu, a fost contractat un executor din Spania, în vederea demarării procedurii de executare silită, moment în care reprezentanții societății respective au dorit o negociere a modului în care se va achita suma datorată, relatează președintele CJ, Romeo Dunca. Pentru că exista riscul ca firma să își ceară insolvența, iar datoria să nu mai poată fi recuperată, în luna aprilie 2022, după mai multe runde de negocieri, s-a încheiat un contract de tranzacție, autentificat de către un notar public din Spania, prin care s-a eșalonat plata datoriei. Rezultatul: săptămâna trecută în conturile AquaCaraș a intrat suma de 840.430,16 euro (4.131.724,97 lei), urmând ca restul sumei datorate să fie achitată în tranșe egale. În acest moment se derulează și alte acțiuni similare, toate sumele recuperate urmând a fi folosite de societate pentru a se dota cu utilaje, pentru a continua activitatea de deszăpezire pe întreg arealul județului, dar și pentru a executa lucrări curățare a drumurilor județene pe timpul verii. Noi, Consiliul Județean, vom folosi sumele economisite pentru lucrări de reparații și asfaltări“.

JCS-Antoniu Mocanu