Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cei mai mulți dintre ei sunt sârbi, nepalezi, marocani și indieni. Nu lipsesc însă nici americanii, mexicanii, indienii sau egiptenii!

Amploarea migrației cetățenilor străini non UE în România a determinat autoritățile să consolideze controlul legalității șederii acestora pe teritoriul nostru, inclusiv la capitolul angajări. Așa se face că, în perioada 9 februarie – 10 martie, inspectorii cărășeni de muncă au derulat acțiuni de control în cadrul Campaniei Naționale privind verificarea modului în care angajatorii români, agenții de muncă temporară și furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă respectă prevederile legale referitoare la relațiile de muncă și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României.

Potrivit REVISAL (Registrul electronic de evidență a salariaților), în momentul inițierii controalelor, la agenții economici din județul Caraș-Severin au fost identificați 471 de cetățeni străini cu contracte individuale de muncă, dintre care: 99 sunt cetățeni din Serbia, 61 din Nepal, 59 din Maroc, 49 din India, 37 din Sri Lanka, 32 din Turcia, 29 din Pakistan, 27 din Bangladesh, 20 din Ucraina, câte 12 din Filipine și din Moldova, 8 din Albania, 4 din Bosnia și Herțegovina, câte 3 din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, din Iran și din China, câte 2 din Afganistan și din Japonia, și câte 1 din Egipt, SUA, Mexic, Rusia, Israel, Tunisia, Nigeria, Indonezia și Vietnam.

La nivel de județ au fost verificați 71 angajatori, din care 12 au fost sancționați contravențional, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 56.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 130 de măsuri cu caracter obligatoriu. Ce au găsit în neregulă inspectorii ITM? Pe primul loc se află primirea la muncă a unui străin fără aviz de angajare, fără contract de muncă, neevidențierea orelor lucrate, a orei de început și de sfârșit a programului de lucru, neacordarea sporului de weekend și transmiterea eronată a datelor în REVISAL.

„Reamintim faptul că cetățenii străini non UE pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României – cu respectarea prevederilor Legii nr.53/2003 – Codul Muncii și a H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților (REVISAL). Prin actele normative emise în acest sens, angajatorii români au obligația ca, înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE să obțină aviz de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), și să întocmească în formă scrisă contractul individual de muncă pe care îl vor înregistra în REVISAL!“, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă.

JCS-A.M.