Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru că firmele cărăşene nu s-au înghesuit la angajări, autorităţile amintesc faptul că încă există bani de subvenţii…

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin a ţinut să le reamintească angajatorilor faptul că din bugetul asigurărilor pentru şomaj se acordă o serie de subvenţii pentru încadrarea în muncă a diferitelor categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„Pentru încadrarea în muncă a şomerilor în vârsta de peste 45 ani sau şomeri unic susţinători de familii monoparentale, agenţii economici pot beneficia, lunar, timp de un an, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni de la încheierea convenţiei, iar persoana angajată să nu fi avut raporturi de muncă sau de serviciu cu angajatorul în ultimii doi ani“, după cum ne-a comunicat Caius Isac, directorul executiv al AJOFM Caraş-Severin.

În prezent, valoarea indicatorului social se cifrează la 500 de lei. În plus, angajatorii care încheie contracte de ucenicie la locul de muncă pot beneficia, lunar, pe toată durata convenţiei, de o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă. Subvenţia se acordă la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic, proporţional cu timpul efectiv lucrat. Există de asemenea posibilitatea încheierii unui contract de stagiu pentru absolvenţii de învăţământ superior.

În cazul lor, angajatorii primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe toată durata derulării stagiului, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă. Suma se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de stagiar, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă.

„Legea 355/2013 reglementează, pentru absolvenţii de învăţământ superior, perioada de şase luni de debut în profesie, prevăzută în Codul Muncii. Contractul de stagiu se încheie de către angajator pe o perioadă de şase luni, odată cu încheierea contractului de muncă, activitatea stagiarului fiind coordonată de către un mentor, numit de angajator dintre salariaţii calificaţi, cu o experienţă de cel puţin doi ani în domeniul în care urmează să se realizeze stagiul. La finalizarea perioadei de stagiu , angajatorul evaluează cunoştinţele stagiarului, eliberându-i acestuia certificatul sau adeverinţa care atestă perioada în care acesta a desfăşurat activitatea în baza contractului de stagiu, precum şi competenţele şi deprinderile practice dobândite“, a precizat Caius Isac.

Agenţii economici care doresc să beneficieze de aceste facilităţi se pot adresa AJOFM la sediul din Reşiţa, str. Traian Lalescu, nr. 17 (Compartimentul Relaţii cu Angajatorii, tel. 0255/212380), sau la sediile punctelor de lucru ale acesteia din judeţ, de unde se pot obţine şi formularele necesare încheierii convenţiilor pentru acordarea subvenţiilor.