Apele de munte s-au dus pe copca - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu toate că gheaţa acoperă mai multe lacuri cărăşene, pescarii s-au hotărât să-şi păstreze pasiunea.

Atât conducerea cât şi membrii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi acuză faptul că, de cel puţin 12 ani, legislaţia în ceea ce priveşte pescuitul lasă de dorit şi creează încurcături şi sincope în această activitate.

„De fiecare dată, la sfârşit sau început de an trebuie să analizăm serios şi să apreciem cât plătim sau ce avem de făcut. Nimeni nu ne spune absolut nimic. Singurul lucru cert care reprezintă o noutate pentru 2015 este acela că apele de munte – potrivit unui ordin al ministrului Mediului – au trecut în administrarea Romsilva. Am discutat cu reprezentanţii regiei care au precizat că nu doresc să le sub-arendeze“, a precizat Mircea Ciobanu, directorul AJVPS Caraş-Severin.

În județ, asociaţia are aproximativ 1.000 de membri pescari care preferau să pescuiască în apele de munte (printre care şi lacul Trei Ape) şi care vor plăti, pentru practicarea acestui hobby o taxă la Romsilva. Prin urmare, membrii asociaţiei care au ca pasiune pescuitul vor plăti o cotizaţie mai mică – 30 de lei contravaloarea permisului şi 60 de lei autorizarea de acces la resursele acvatice.

„Sunt bonificaţii pentru cei care plătesc până la mijlocul lunii februarie şi rămân în vigoare aceleaşi beneficii statutare pentru cei cu handicap, pensionari sau elevi. Pescarii care vin din alte judeţe vor plăti pentru zona colinară şi de şes – pe cele cinci râuri pe care le avem în administrare şi lacurile Secu, Dognecea Mare şi Mică, Avicola Caransebeş şi Medreş – alte sume, circa zece lei pe zi“, a mai adăugat Ciobanu.