Caraş-Severin, Romania

GÂRNIC – Sintetizăm astfel obiectivele aflate în execuție la Gârnic. Alte ținte sunt avute în vedere!

Primarul Nicolae Tismănariu estimează la 80% stadiul actual al proiectului de alimentare cu apă a localității centru de comună. Este vorba despre o investiție de 850.000 de euro, finanțată prin PNDL 2 și demarată încă din 2020, care acoperă integral localitatea cu cei 10,7 km de rețea. Conductele au fost introduse și au fost montate atât pompele cu sistemul de pompare, cât și căminele fiecărei gospodării. Mai sunt de montat cămine pentru 15 gospodării și bazinele de apă, după care se vor putea face probele de presiune. „Așteptăm să montăm cele două bazine de apă în volum de 150.000 de metri cubi. După ce vor fi montate, lucrarea va fi gata. De-acolo vom vom trage o conductă până la Padina Matei, deoarece e nevoie de o suplimentare a rețelei de acolo pentru perioada de vară. Această lucrare se va face din bugetul local.”, aflăm de la primarul Tismănariu.

Concomitent, în centrul de comună se fac lucrări pe 3,2 km de străzi interioare, grație unui proiect de 800.000 de euro finanțat prin PNDL 2. Până acum s-a lucrat la suprastructură și rigole, urmând a fi turnate straturile de piatră, balastru și asfalt. Primarul se arată optimist în privința bunului mers al acestor lucrări chiar dacă, cel puțin până acum, nu s-a lucrat foarte intens, întrucât a fost în execuție și rețeaua la apă. Termenul de finalizare este anul acesta. Și la Padina Matei sunt în execuție lucrări similare pe 5,6 km de drumuri, fiind vorba despre un proiect AFIR de un milion de euro, al cărui stadiu se apropie de 90%.

Odată finalizate aceste lucrări, vor mai rămâne de asfaltat cam 1,5 km de străzi din toată comuna. Străzi pe care primăria le are în vizor, întrucât a depus deja la Ministerul Dezvoltării un proiect în valoare de 600.000 de euro. Proiect care deocamdată este în așteptare deoarece, mai întâi, trebuie finalizate actualele lucrări. Pe lângă aceste obiective, primăria are în atenție și școala din Padina Matei, precum și amenajarea unui parc fotovoltaic.

JCS-Ionel Ivașcu