CARAŞ-SEVERIN – Mai puțin cea din cele trei fântâni publice contaminate din Lupac, în continuare nepotabilă!
Monitorizarea calității apei potabile în mediul public, distribuită prin sistemul centralizat și/sau prin instalații individuale de folosință publică, s-a aflat azi, la Prefectură, pe agenda ședinței lunare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. „Județul nostru este un județ binecuvântat, în sensul că apa distribuită cetățenilor, consumatorilor, este o apă de bună calitate!“, a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, Dănilă Miloș (foto), la finalul ședinței.
Acesta a asigurat publicul că atât AquaCaraș, societatea producătoare și distribuitoare de apă, își realizează atribuțiile specifice, de monitorizare a calității și potabilității apei, cât și DSP, prin laboratorul propriu. Astfel, după ce a prelevat, în 29 noiembrie 2024, probe din cele trei fântâni publice de pe raza UAT Lupac, DSP a constatat că apa este în continuare necorepunzătoare. „În consecință, au fost menținute aceleași măsuri, în sensul că au fost montate pancarte pe sursele de apă care avertizează populația că apa nu este bună de consum.“, a adăugat Miloș.
Există, totuși, un aspect pozitiv bună în legătură cu apa (fie ea și) nepotabilă a fântânilor de la Lupac, și anume că Administrația Bazinală de Ape Banat a constatat, în urma controalelor, că n-ar mai exista probleme de poluare de la deponeul Centrului de Management Intregrat al Deșeurilor (CMID). Altfel spus, că nu ar mai exista scurgeri. Reamintim că, potrivit Gărzii de Mediu, în 2023 au avut loc trei incidente soldate cu poluarea apelor de suprafață prin scurgeri accidentale de levigat provenit de la celula de depozitare a deșeurilor. Primul în iunie, după un episod cu ploi torențiale, al doilea în septembrie, într-o perioadă lipsită de precipitații, iar al treilea în noiembrie, când au fost constatate din nou scurgeri de levigat.
JCS-Walter Fleck