Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – A sosit momentul anului când echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă este una din preocupările principale ale șoferilor. Cum românul nu geme de bani mulți, operațiunea este pentru mulți o gaură în buget. Atunci apare alternativa anvelopelor second-hand, pe care mulți întreprinzători le aduc de prin Occident, luate de multe ori pe gratis sau plătite cu câțiva euro, și le prezintă clientului român ca pe marfă bună, aproape nouă și de calitate.

„Uite boss, Continental, aproape noi, ți le dau cu 700 de lei toate patru, pentru tine“, îmi prezintă oferta un „dealer“ de cauciucuri și-mi arată patru cauciucuri care cu mare indulgență aveau 5 mm adâncime la profil și cu DOT de prin 2014. Am mai luat la rând alți patru „dealeri“ și într-un final am decis că, decât să dau 600-700 de lei pe patru cauciucuri 205/55 r16 la mâna a doua care arată mai mult de mâna a treia, este mai înțelept să iau niște anvelope noi. Nu Continental, e drept, dar măcar sunt noi. Patru bucăți Cooper WM-SA2+ la 850 de lei cu transport inclus și problema s-a rezolvat. Dacă am grijă de ele, 4 ani n-o să mai am dilema roților de iarnă. Nu sunt anvelope premium ca si Continental, Bridgestone, Michelin sau Pirelli dar se încadrează în al doilea palier de calitate. Pentru orice tip de anvelopă nouă, nu vă luați doar după rezonanța „firmei“.

Mărci premium – Continental, Bridgestone, Michelin, Dunlop, Goodyear. Anvelope Mid Range (adică bune spre foarte bune)- Avon, Barum, BFGoodrich, Cooper, Falken, Firestone, Fulda, General, GT Radial, Hankook, Kumho, Lassa, Marangoni, Metzeler, Nexen, Nokian, Toyo, Uniroyal, Vredestein și Yokohama. Aproape toate celelalte mărci de anvelope sunt modeste sau chiar ieftine și proaste.

Revenind la second-hand, nu spun că toate sunt dezastru. Mai găsești și câte ceva cu raport calitate/preț rezonabil. Iată ce trebuie să aveți în vedere când mergeți la „shopping”. Anul de fabricație să nu fie mai vechi de cinci ani. Anul îl găsiți în componența DOT-ului pe partea exterioară a anvelopei. Cu ajutorul internetului puteți afla imediat când și unde a fost produs cauciucul respectiv dacă introduceți DOT-ul. Adâncimea profilului ar trebui să fie măcar 7-8 mm. Sub 5 mm frânarea și manevrabilitatea pe zăpadă sau gheață este o adevărată aventură și vă poate aduce multe necazuri. Starea generală a anvelopei trebuie de asemenea luată în calcul. Sunt cauciucuri de un an sau doi care sunt deja coapte. Dacă anvelopa arată „ridată“, fugiți de acolo. Verificați să nu fie semne de pană reparată pe interior sau gâlme.

Nu montați roțile de iarnă până temperaturile nu coboară sub 7-8 grade. Dacă circulați cu ele la temperaturi mai ridicate riscați să le distrugeți foarte repede. În orice caz, nu uitați că în joc este atât viața și sănătatea dumneavoastră și a celor dragi, cât și a celorlalți participanți la trafic. Și indiferent de calitatea anvelopelor, condusul preventiv și cu viteza adecvată și adaptată la condițiile carosabilului este cea mai bună măsură pe care o puteți lua pentru a nu avea neplăceri. Nouă nu ne rămâne decât să vă urăm o iarnă frumoasă și fără evenimente rutiere.

Flavius Militaru