Anina inca respira prin carbune - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

ANINA – În jur de 100.000 de tone de cărbune vor fi exploatate de pe terenul fostei fabrici de cherestea din oraş.

Consiliul Local al oraşului, prin SC Antrepriza Steier, s-a asociat cu o firmă ce are în proprietate terenul pe care funcţiona cândva fabrica de cherestea. Scopul acestei asocieri vizează exploatarea cărbunelui situat în apropierea căii ferate ce străbate oraşul.

Firma deţinătoare a terenului pune la dispoziţie utilajele necesare exploatării, se ocupă de obţinerea avizelor iar Primăria Anina, prin societatea din subordine, contribuie cu forţa de muncă.

„Proiectul de asociere a fost aprobat în Consiliul Local. Ce-i drept au fost ceva probleme şi cu unii consilieri, şi cu cetăţenii ce locuiesc în apropiere dar oamenilor li s-a explicat că toată comunitatea are de câştigat. De exemplu, pe terenul unde se va exploata cărbunele intrăm câţiva metri pentru a lărgi drumul, asfaltăm şi modernizăm străzile Horea şi Cloşca. Avem şi proiectul în acest sens. Cărbunele se scoate în etape, nu se lucrează la adâncimi mari, ci se extrage doar ce era în depozit. Terenul va fi compactat. 25% din profitul ce există după ce se scad toate cheltuielile revine bugetului local. În plus, după exploatare, pe acel teren ce are o suprafaţă de 5,3 hectare, aş vrea să facem un bazin de înot, o parcare şi chiar un teren industrial micuţ pe care pot fi amplasate construcţii uşoare. Beneficii există, pentru oraş este o gură de oxigen.“ ne-a declarat primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu.

Fiind de calitate energetică superioară, cărbunele va fi cumpărat de termocentrala de la Mintia.