Caraş-Severin, Romania

ANINA – Datorită demersurilor făcute de administraţia locală, în curând, Anina va fi pusă pe harta staţiunilor turistice de interes local!

Într-un viitor foarte apropiat, Anina va fi declarată staţiune de interes local, aceasta fiind de fapt o încununare a eforturilor depuse de autorităţile locale încă din anul 2018 şi apoi reluate în 2019. După mai multe amânări, clarificări, studii privind calitatea aerului, completări, formulare, precum şi în urma unei vizite făcute la sfârşitul lunii trecute la Anina de către o comisie de autorizare din cadrul Ministerului Economiei, a fost încheiat procesul verbal în urma căruia Anina a întrunit condiţiile impuse de legislaţie.

Facilităţile de care va putea beneficia această localitate, fost oraş minier, sunt multiple. Un prim beneficiu este prioritate la linii de finanţare directe, axe de finanțare speciale care sunt destinate doar zonelor turistice de interes local. Prin acest lucru, nu doar autoritățile locale, ci și investitorii vor putea accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui, desigur, la creşterea numărului de turiști. O altă facilitate o constituie organizarea de către Ministerul Economiei, prin Direcția pentru Turism, de cursuri de formare profesională în domeniul turismului pentru personalul din cadrul structurilor de primire turistice, fapt foarte important, ceea ce ar duce la crearea de noi locuri de muncă.

Prin intermediul Ministerului Turismului, oraşul Anina ar putea fi inclus în catalogul anual editat de acest minister, ar beneficia de prezentarea pe site-ul ministerului, precum şi includerea în toate materialele de promovare, localitatea beneficiind astfel de servicii de promovare organizate de minister prin târguri, burse şi manifestări expoziționale. Tot prin Ministerul Turismului va fi acordată şi finanţarea pentru programele de acreditare a calităţii în vederea administrării staţiunii turistice de interes naţional.

În prezent, în Anina sunt circa 100 de locuri de cazare clasificate, Primăria Anina încurajând pe această cale orice agent economic care doreşte să deschidă o afacere în domeniul turismului, având în vedere obiectivele turistice din această localitate. După obţinerea tuturor avizelor necesare de la Ministerul Justiţiei, singurul demers care mai trebuie făcut este o hotărâre de guvern în acest sens, după care, oficial, Anina va putea deveni staţiune turistică.

JCS-Nicoleta Moraru