Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Argumentele aduse de Nelu Popa şi candidatul PNL la conducerea judeţului, Romeo Dunca, pledează pentru o creştere a numărului de locuri de muncă în condiţiile integrării uzinei în Hidroelectrica!

Subiectul a fost dezbătut pe larg în cadrul unei conferinţe recente a PNL Reşiţa, Popa sperând ca datoriile UCMR către statul român să fie transformate în acţiuni. „Se lucrează la acest lucru, a precizat el, dovadă că Hidroelectrica face la ora actuală analiza financiară. N-ar fi avut un alt motiv s-o facă, decât ca s-o integreze în grupul Hidroelectrica. Faptul că-şi schimbă numele din UCMR în Hidroelectrica sau în Hidroserv, până la urmă este mai puţin relevant decât ca oamenii să aibă un job, compania să lucreze în continuare, să facă turbine, să facă hidrocentrale şi să facă mentenanţă. După mine, cel mai frumos nume pe care l-a avut de-a lungul istoriei a fost UDR, adică Uzinele şi Domeniile Reşiţa. Eu cred că atunci când te cheamă Hidroelectrica sau eşti parte din Hidroelectrica, care e o companie ce face parte din strategia de siguranţă naţională, eşti mai greu de atacat“.

Dacă oamenii ar trebui să se teamă pentru locurile lor de muncă? Popa a spus că dimpotrivă: „Nu vreau să fiu arogant, dar cunoştinţe de management am. UCMR a lucrat la avarie în ultimii şapte ani şi fiind în insolvenţă a avut interdicţia de a participa la licitaţii. Nimeni nu te acceptă la licitaţii în insolvenţă. Deci, nu a putut să meargă să-şi prezinte portofoliul de produse să se bată pe piaţă, ci a trebuit să ia ce i-a dat cu picătura Hidroservul sau Hidroelectrica pentru a supravieţui. În condiţiile în care intră într-un colos din ăsta industrial care n-are probleme, UCMR-ul poate să meargă şi pe pieţele din Africa sau din Asia să-şi prezinte materialele. Eu nu cred că avem de-a face cu o reducere de personal, ci dimpotrivă, pe termen mediu putem vorbi de o mărire a personalului. Eu nu aş fi deloc pesimist. Şi când discutam de IMR spuneam că nu mai sunt ăia care erau meseriaşi. Nu trebuie să ne minţim, meseriaşii de acum 20 – 30 de ani lucrau pe nişte maşini, astăzi se lucrează pe CMC, maşini cu comandă numerică, se lucrează cu calculatoare!“.

Pentru a susţine ipoteza unei creşteri de personal, Romeo Dunca a subliniat că sămânţa meseriaşilor de altădată încă există prin urmaşii acestora, iar uzina trebuie să aibă independenţa ei şi să arate ce poate: „Astăzi, 90 la sută din turbinele care funcţionează în România sunt aceleaşi pe care le-au făcut cei de la UCMR. Deci, a face mentenanţă, a înlocui, eu cred că e mult mai simplu cu oamenii şi cu tehnologiile care au fost. Eu ştiu că mentenanţa hidrocentralelor se va face în continuare şi chiar dacă o face o firmă de afară, de multe ori s-a folosit de oameni tot de aici. Vorbim de retehnologizarea Porţilor de Fier unde degeaba a câştigat licitaţia cineva de afară, ei tot aici au venit, tot UCMR-ul a făcut. Practic, uzina trebuie să aibă independenţa ei şi să arate că poate să facă. Meseriaşii care au participat la fenomenul constructiv încă mai există, chiar dacă unii au plecat, au ieşit la pensie sau au murit. Sămânţa există. Eu nu cred că nu putem ca într-un oraş ca Reşiţa, dacă dorim să mai facem ceva, să nu putem face. În plus, IT-stul de astăzi face cât zece meseriaşi din trecut, fiindcă nu mai vine nea Gheorghe să ia la strung la un micron, vine copilul lui, care e performant, pe care-l vânează toate multinaţionalele, toate firmele de programatori, din Timişoara, din Bucureşti, din Sibiu, deci el este cel care poate să facă“.

Dunca a conchis că nu trebuie pierdută şansa ca această întreprindere strategică pentru România să poată să existe independentă şi de sine stătătoare, pentru a fi scoasă de sub plapuma profitorilor.

JCS-Alexandra Gorghiu