Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un grup de 40 de elevi, părinţi ai acestora, şi dascăli ai Şcolii 7 din Reşiţa s-au întors, zilele trecute, dintr-o excursie făcută în Italia.

Derulată în cadrul proiectului educaţional „Descoperim Europa”, excursia i-a purtat pe reşiţeni prin mai multe oraşe italiene, situate în regiunea Veneto. Prima oprire a fost la Verona, unde grupul a vizitat Arenele Romane şi Casa Julietei. Înainte de a intra în Veneţia, reşiţenii au făcut o plimbare cu vaporetto până la două din cele 118 insule veneţiene, Murano şi Burano.

La Murano, grupul a vizitat un atelier de sticlărie, iar la Burano mai multe magazine de dantelărie, de altfel, micuţa localitate insulară este cunoscută pentru atelierele de acest gen. Următoarea oprire a fost la Veneţia, oraş declarat patrimoniu al Umanităţii de către UNESCO. Piaţa San Marco, una din cele mai frumoase din lume, este considerată centrul oraşului. Aici, vizitatorii au putut admira biserica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor şi au urcat în clopotniţa basilicii.

De pe Rialto, primul pod al Veneţiei, vizitatorii au avut ocazia să vadă vestitele gondole veneţiene ce treceau pe Canal Grande. Ultima destinaţie fost Padova, turiştii reşiţeni vizitând cea mai vestită atracţie turistică a zonei, şi anume biserica Sf. Anton. Impresionantă prin dimensiuni şi prin arhitectură, Biserica Sf. Anton a stârnit interesul şi admiraţia grupului. Reşiţenii nu au părăsit Italia înainte de a gusta şi din preparatele tradiţionale, apreciate atât de mult în lumea întreagă, paste şi pizza.

După un astfel de periplu, odată întorşi acasă, excursioniştii şi-au făcut planuri noi pentru următoarea destinaţie europeană, pe care au de gând să o bifeze în primăvara anului viitor.