Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Avocatul Dan Stan, cel care a câştigat procesul pentru Colegiul Național „C.D. Loga“, susţine că instituţiile statului ar trebui să fie mai atente pentru că activitatea lor este şi una de prevenire, nu doar de sancţionare.

În toamna lui 2018, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin amenda Colegiul Național „C.D.Loga” din Caransebeş cu suma de 200.000 de lei. Inspectorii de muncă acuzau atunci faptul că unitatea de învățământ nu a încheiat contracte individuale de muncă în formă scrisă pentru 50 de cadre didactice. Era vorba de contracte din perioada 1990-2011, când şcolile nu erau angajatorii, iar profesorii erau numiţi pe post fără obligaţia încheierii unui contract de muncă în formă scrisă. Asta nu a contat însă pentru ITM Caraș-Severin, care a aplicat amenda colegiului caransebeșean. Cazul a ajuns și în atenția șefilor județului, cu vicele Ionuț Popovici de partea profesorilor și cu prefectul Matei Lupu apărător al legii, și implicit, al celor de la ITM.

Așa cum era de așteptat, pentru că 200.000 de lei nu sunt o sumă oarecare, cei de la „C.D.Loga” și-au căutat dreptatea în instanță, iar magistrații s-au pronunțat în aceste zile, anulând impresionanta amendă. „Dispune anularea parțială a procesului verbal de contravenţie și exonerează reclamanta de la plata amenzii de 200 000 lei. Menţine sancţiunea avertisment. Definitivă”, precizează magistrații cărășeni în minuta sentinței.

Dan Stan, avocatul celor de la „C.D.Loga”, a explicat de ce s-a ajuns la o asemenea amendă aberantă: „Din cauza excesului de zel al unor funcționari dintr-o instituție cu atribuții de control, care uită că principala lor atributie trebuie să fie cea de PREVENIRE, nu cea de sancționare. […] Sper ca un asemenea proces să le dea de gândit și altor funcționari din instituțiile centrale sau locale cu atribuții de control si sancționare. Care trebuie să facă prevenire, sancționare dacă fapta este evidentă, și nu să îndeplinească planul la amenzi pentru bugetul central sau cel local!”.