Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spune primarul Nelu Popa, nemulţumit de „aventurierii politici“ care cer acum majorări exagerate pentru pensionari, ca să câştige capital electoral, uitând că, atunci când au avut puterea în mâini, au acordat doar facilităţi fără acoperire, pe care le-au suportat alţii! 

În prag de campanie, iese la rampă subiectul majorării pensiilor, pentru care gurile rele spun că nu ar fi bani, Guvernul fiind cel care trebuie să facă rost de ei. Ca reacţie, primarul Ioan Popa crede că e vorba despre o demagogie din partea unora care se declară susţinători ai pensionarilor doar pentru că aceştia au drept de vot, dar care n-ar fi făcut nimic pentru copii, pentru elevi, care încă nu au un cuvânt de spus la alegeri. Şi a dat exemplul Reşiţei, unde pensionarii aveau tichete de călătorie gratuită de la Primărie, însă costurile nu le-a acoperit nimeni, municipalitatea ajungând cu conturile blocate.

„În iulie 2016, la trei săptămâni de la câștigarea mandatului de primar, m-am trezit cu conturile blocate de Ro A-Tir pentru neplata subvențiilor ce au fost acordate pensionarilor pe ultimii trei ani! 1,5 milioane de euro! Incredibil! Au dat subvenții trei ani, dar nu le-au plătit operatorului! Am căutat bani «în pânzele albe», am stopat căpușarea banilor publici și am reușit să acopăr datoriile create de o gașcă de mincinoși cu măna largă. Aceiași aventurieri solicită astăzi, cu rânjetul pe buze, soluții de majorare cu 40% (sic) a pensiilor. Nu vă e rușine, chiar deloc?!“, reacţiona edilul pe Facebook.

Popa ne-a declarat că respectivii adversari politici nu s-au arătat deloc interesaţi să asigure gratuitate copiilor, tinerilor care nu au drept de vot, lucru pe care l-a reparat Guvernul zilele trecute: „La vremea respectivă au venit să demonstreze când am tăiat tichetele la pensionari şi le-am spus că nu mi se pare corect să circule pensionarii gratuit şi elevii nu, doar pentru că elevii nu sunt votanţi. Dacă vă amintiţi bine, n-au circulat niciodată elevii gratuit până astăzi. Ei îşi plăteau transportul, din buzunarul lor sau al părinţilor. Eu atunci le-am spus: sunt familii care au trei, patru copii, cum îşi plătesc ăştia abonamente de 80 de lei pe lună la Transport Urban Reşiţa, să meargă de acasă la şcoală şi de la şcoală acasă. Noi le-am dat când am venit reducere şi la pensionari, şi la elevi, de la 80, la 20 de lei pe lună abonamentul. Acum a venit Guvernul şi a zis zero! Este prima dată când un Guvern ia o măsură de genul ăsta de susţinere a transportului public pentru elevi, mai cu seamă că nu sunt votanţi! Decontarea, în cazul Reşiţei, se împarte la jumătate, între administraţia publică locală şi Ministerul Învăţământului“.

Subliniem faptul că nu este vorba despre transportul cu microbuzele şcolare, ci despre cel public. În acest context, şi copiilor care învaţă în alte localităţi li se suportă, de către ministerul de resort, cheltuielile de transport.

JCS-Antoniu Mocanu