Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Primăria Reșița vrea eficiență energetică pentru cinci imobile din Govândari și unul din Triaj!

Este vorba despre blocurile nr. 1, 3, 5, 7 și 9 de pe Bd. Republicii, adică cele cuprinse între Intim și Victoria, pe sensul de mers spre centru. Lor li se adaugă blocul de pe Bd. Revoluția din Decembrie nr. 35, aflat la bifurcația de la fântâna arteziană unde tinerii căsătoriți își fac fotografiile de nuntă.

Pentru reabilitarea imobilelor, primăria are documentele gata, așteptând deschiderea viitorului ciclu financiar pe PNRR pentru a le depune spre finanțare. În estimarea primarului Ioan Popa, asta se poate întâmpla peste aproximativ două săptămâni. „Sper să reușim să avem aprobate cât mai multe, pentru că aceste proiecte sunt în sistem concurențial, pe criteriul primul venit, primul servit”, declară Popa arătându-și speranța că, odată cu finalizarea tramvaiului, se va reuși schimbarea la față a tuturor blocurilor din Govândari.

Marea noutate pentru blocurile reabilitate prin PNRR este că proiectele de eficiență energetică sunt cu finanțare de 100%, spre deosebire de POR unde finanțarea era de 60%, diferența trebuind împărțită de primărie și cetățeni.

Conform proiectelor votate recent de consilierii locali, pentru blocurile de pe Bd. Republicii, valoarea maximă eligibilă a investiției se ridică la 1,8 milioane de euro fără TVA pentru fiecare bloc în parte. Este vorba despre imobile cu câte trei scări a nouă etaje și suprafață construită desfășurată de 9050 mp. În privința blocului din Triaj, valoarea maximă eligibilă a investiției este de 433.260 de euro fără TVA. Aici vorbim despre un bloc cu o singură scară cu opt etaje, în suprafață construită desfășurată de 2.166 mp.

Investițiile prevăd izolarea termică a fațadei, închiderea balcoanelor ori reabilitarea instalației de iluminat de pe casa scării. Printre recomandările propuse figurează înlocuirea sau modernizarea lifturilor, acolo unde este cazul, ori repararea trotuarelor în vederea eliminării infiltrațiilor la infrastructura blocului.

JCS-Ionel Ivașcu