Alina Stancovici: DSP a „premiat“ spitalul cu 25.000 de lei! E tot ce ne lipsea! - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Managerul Spitalului Judeţean, într-o scrisoare trimisă redacţiei, se revoltă pe o amendă dată de DSP, întrebând sistemul de ce unitatea pe care o conduce a fost amendată: „Avem buget, dar regele e dezbrăcat!“ 

„Salutare, măi dragă sistem! Ești bine, sănătos sau degrabă și repetat potrivnic? Pentru că anul cel vechi tocmai s-a sfârșit și altul a început, ca să nu îți ieși din mână și să nu îți pierzi năravul, ai considerat de toată isprava că bugetul de stat trebuie să facă bani! Să facă bani, dar nu oricum, ci tot pe spatele săracului, nu de alta dar să se adeverească proverbul românesc că «la omul sărac nici boii nu trag»! Dacă anul trecut s-a sfârșit în scandaluri, controale și amenzi, anul acesta începe la fel pentru Spitalul Județean de Urgență din Reșița. (…) Păcat, spitalul nu e al managerului, nu e teatru de război, nu e casă de pariuri! E locul de care avem nevoie cu toții la un moment dat, indiferent cum ne numim sau ce poziție ocupăm vremelnic în această lume! Măi, dragă sistem, câți bani ai oferit tu în ultimele patru luni Spitalului Județean de Urgență din Reșița ca acum, în contrapartidă, să aplici atâtea amenzi, să împarți sudalme și palme? Nu mai departe de ieri, când Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a «premiat» spitalul cu o amendă de 25.000 lei! Da, exact maximul, minimul fiind de 10.000 lei, dar la valoarea noastră și la vântul care bate în conturile spitalului e tot ceea ce lipsea! Dar, te întreb măi, dragă sistem de ce ne-ai amendat? Aaa, pentru că în urma unor controale efectuale la finele anului trecut ai constatat că Staționarul 3 este o bombă cu ceas!“, spune managerul SJU.

Stancovici consideră că nu crede ca mai e cineva care să nu știe că acea clădire e de 60 de ani și că a rămas într-o paragină cruntă. Din acest motiv a cerut spitalul modular. „Ne-ai dat, dragă sistem, 30 de zile pentru igienizare, reabilitare și amplasarea unei stații de oxigen, dar întreb și eu, așa… pentru un prieten: Cu ce bani? Avem conturi blocate și datorii istorice! Da, avem buget, dar regele e dezbrăcat… În ce condiții? Cu aproape 80 de pacienți infectați cu Sars-Cov 2 pentru care nicio autoritate nu își asumă relocarea în alte spitale ca măcar să încercăm să facem lucrări de igienizare. Un spital județean nu se poate păstra și nu își poate eficientiza activitatea făcând apel la donații sau la unele instituții publice, la infinite angajamente de plată și la o sarabandă de amenzi. Dacă ceri, măi, dragă sistem, atunci oferă! Dacă lovești prin semnătura amenzii, gândește înainte de a completa acele procese verbale de sancționare pe foi roz… că doar tipizatul contravenției e roz pentru acest spital! În rest, «la vie en rose cu maiul bleu… și pandemia peste noi». Oare amenda primită ieri conservă pe cineva pe un post, undeva? Oare cineva nu face un joc dublu mâncând o pâine de la spital și una de la DSP Caraș-Severin? Sau altora le e teamă că bate vântul prea tare în acest sezon la Giurgiu și trage dinspre Dunăre? (…) Pentru o anumită categorie din acest spital există trei tipuri de răspunsuri la solicitarea conjugării verbului «a face: Nu! Nu se poate! Nu vreau!», susţine Stancovici.

Iar dacă se aplică regulamentul Comisiei de Disciplină ori a Consiliului Etic, spune managerul SJU, pentru unii care se cred zeii acestui spital e ca o uzurpare de calități oficiale ori ca o înjurătură de mamă! „Nu am exersat managementul pe un milion de euro pentru că nu am avut niciodată atâția și nici nu îmi doresc că doar le-aș duce grija, iar dacă te prinde Covidul și mori în pandemie, pleci într-un sac nu într-un costum de firmă, în plus în cei 45 de ani ai mei am fost și pe la școală, nu doar cu socotitoarea, dar vezi tu, aș fi fost dispusă să fac echipă cu cei care știu acest lucru pentru că înțeleg că un profesor bun e cel care corectează învățându-te, nu umilindu-te! Demnitatea mea nu are preț și nici culoare politică, iar ca să îndur mojicia și nedreptatea o pot face fără anestezie, taie-mă și nu curge sânge, strânge-mă de gât, respir și nu tușesc! Iar despe alte amenzi, ocare și sudalme care vor veni: le primesc, știu că nu vei suporta aceste rânduri și te vei răzbuna! Lucian Blaga spunea că «cine nu cade, nu se poate ridica!»“, mai spune managerul celei mai importante instituţii sanitare din judeţ, Alina Stancovici.

JCS-Nina Curiţa