Alertă la hotarele judeţului! Pesta porcină rânjește - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Autorităţile cărăşene au luat măsuri pentru prevenirea pătrunderii bolii pe teritoriul judeţului, întrucât aceasta a fost depistată la doar câţiva kilometri de graniţa cu Caraşul. Cinci localităţi din Caraş sunt supravegheate!

Ţinând cont că în judeţul Timiş evoluează la această dată trei focare de pestă porcină, unul dintre acestea fiind localizat la cinci kilometri de Vermeş, autorităţile cărăşene s-au pus în gardă: „Într-adevăr, este pestă porcină africană în localitatea Cadăr din judeţul Timiş, ne-a comunicat Pavel Borchescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin. Localitatea se află în zona apropiată graniţei cu Caraşul, iar zona de supraveghere din această localitate prinde, automat, şi localităţi din judeţul nostru. Pe raza judeţului Timiş evoluează în momentul de faţă trei focare de pestă porcină africană, mai există un focar la Şag şi unul la Bucovăţ dar, aşa cum precizam, zona de supraveghere de la Cadăr cuprinde şi localităţile cărăşene Ersig, Vermeş, Măureni, Şoşdea şi Izgar“.

În localitatea Cadăr, comuna Tormac, e vorba de trei purcei, din care unul a decedat. În urma depistării pestei porcine la aceste suine, au fost ucişi şi ceilalţi doi purcei.

Autorităţile cărăşene au luat deja măsuri împotriva pătrunderii bolii pe teritoriul judeţului: „Medicii veterinari de pe raza UAT-ului efectuează cartagrafierea exploataţiilor de suine, a precizat Borchescu, au fost informate UAT-urile cu privire la evoluţia focarelor de pestă porcină în judeţul Timiş, se fac filtre rutiere pe drumurile de acces din şi înspre judeţul Timiş. De asemenea, medicii veterinari examinează clinic suinele, unde sunt suspiciuni, iar dacă sunt semne clinice specifice PPA se vor recolta şi probe“.

JCS-A.G.